Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція в структурі професійної підготовки майбутнього соціального педагога



Лекція як основна форма навчання у вищому навчальному закладі посідає помітне місце в процесі професійної підготовки майбутнього соціального педагога. Більшість дослідників педагогіки вищої школи визначають лекцію як організований у доступну форму систематизований виклад навчального матеріалу, будь якого питання, теми, розділу, предмета, сутності тієї чи іншої проблеми. При цьому лекція у вищій школі розглядається і як метод, і як форма навчання.

Лекція дає студентам уявленим про науку в цілому, знайомить їх з основними теоретичними питаннями певної галузі науки та її методологією. Як правило, лекції не вичерпують предмета науки і призначаються для того, щоб закласти основи наукових знань, визначити напрям, основний зміст і характер усіх видів навчальних занять і головним чином самостійної роботи студентів

До структурної побудови лекції можна віднести: формування теми, повідомленні плану, рекомендова­ної літератури для самостійної роботи і поступовий виклад. Розрізня­нні. такі види лекцій:

Вступна лекція. Дає цілісне уявлення про навчальний предмет.

Лекція-інформація. Орієнтована на виклад і пояснення студентам наукової інформації, яка потребує осмислення і запам'ятовування.

Оглядова лекція. Відзначається систематизацією наукових знань на високому рівні. У процесі викладу матеріалу розкриваються внут­рішні і міжпредметні зв'язки.

Проблемна лекція. Знання вводяться за допомогою проблемного питання, задачі, ситуації.

Лекція-візуалізація. Являє собою візуальну форму подання лекційного матеріалу технічними засобами навчання відеопоказ, презентація, кіно-трансляція тощо).

Бінарна лекція. Різновид викладу матеріалу у формі діалогу двох викладачів (як представників різних наукових шкіл) або вченого і практика, викладача і студента.

Лекція із попередньо запланованими помилками. Розрахована на стимулювання студентів до постійного контролю за інформацією, що дається (пошук помилки: змістової, методологічної, методичної),

Лекція-конференція. Проводиться як науково-практичне заняття із заздалегідь поставленою проблемою і системою доповідей тривалістю 5-10 хвилин.

Лекція-консультація. Може проходити за різним сценарієм. Перший варіант — за типом «питання — відповіді»; другий — за типом «питання — відповіді — дискусія».





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 724 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...