Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зображення многогранників і побудова їх плоских перерізів



Доцільно дати учням загальні правила-орієнтири щодо зображення многогранників і окремихвидів. Всі види призм і пірамід слід зображувати так, щоб найбільшу кількість гра­ней і ребер було видно, а ребра не збігались. До того ж доцільно рекомендувати учням починати виконувати зображення призм з верхньої основи, оскільки всі сторони верхньої основи видно, а ребра зручніше проводити зверху вниз.

Виконувати зображення піраміди зручно в такій послідов­ності:

1) на площині зображають деякий многокутник (наприклад, п'ятикутник);

2) поза площиною многокутника (як правило, зверху) вибирають довільну точку S (вершину) і з'єднують її з вер­шинами основи, суцільними відрізка­ми - ті, які видно, і штриховими лінія­ми - ті, які не видно.

При зображенні правильних пірамід завжди відома проекція вершини піра­міди на основі. Тому після виконання зображення основи треба визначити цю проекцію, провести пряму, якій нале­жить висота піраміди, і на ній вибрати вершину. Відтак з'єднати вершину пі­раміди з вершинами основи.

На рівні обов'язкових результатів навчання програмою і під­ручником передбачено найпростіші випадки побудови пе­рерізів. На гурткових або факультативних заняттях, в класах з поглибленим вивченням математики доцільно ознайомити учнів із загальними методами побудови перерізів тіл, зокрема много­гранників. Мається на увазі метод внутрішнього проектування (метод відповідності) і метод слідів при паралельному і централь­ному проектуванні. Алгоритми обох методів зручно пода­ти у вигляді таблиці.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 956 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...