Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проаналізуйте співвідношення понять „інформаційна модель” та „перцептивний світ” (за Ю.К.Стрєлковим)



Для характеристики робочого простору оператора в інженерній психології використовується поняття інформаційної моделі. Воно припускає, що дані, пропоновані оператору на приладовій дошці, є моделлю стану керованого об'єкта і адекватні завданню, яке стоїть перед оператором. Ці дані організовані у відповідності з певними правилами, що забезпечує швидке і легке сприйняття, а їх обсяг не занадто великий, щоб не ускладнювати пошук та аналіз інформації, але цілком достатній для точного виконання завдань. Передбачається, що оператор повинен зіставляти дані, отримані від приладів з тією інформацією, яка вже є у нього - концептуальною моделлю (В.П. Зінченко, Д.Ю. Панов).
Інформаційна модель це - сукупність інформації про об'єкт управління, системі управління, середовищі і самому суб'єкті; інформація представлена ​​на приладах - засобах відображення інформації; інформація спеціальним чином впорядкована, щоб забезпечити швидке і зручне сприйняття і роботу з отриманими даними.
Інша складова інформаційного процесу, яку не можна відокремити від інформаційної моделі - концептуальна модель. Це якісь відомості, отримані оператором раніше, при навчанні, або відклалися в пам'яті. Обидва типи даних - готівка, що йдуть від приладів і знання, що йдуть з досвіду суб'єкта, - об'єднуються в єдиному процесі переробки інформації і керуючих дій.

Поняття інформаційної моделі таке, що воно не може використовуватися крім поняття концептуальної моделі: обидва фіксують два типи інформації - зовнішній і внутрішній, які використовуються при управлінні технологічним процесом.

Резюмуємо поняття «перцептивний світ», зіставляючи його з поняттям інформаційної моделі.
1. Поняття перцептивний світ "ширше, оскільки воно охоплює всі предмети, зони, події, що сприймаються суб'єктом, а не лише ті, що пред'явлені на приладовій дошці. У перцептивний світ входять і люди, що оточують оператора.
2. Предмети, зони, події перцептивного відрізняються за змістом, по відношенню до дії, а не тільки за типом інформації, як в інформаційній моделі.
3.Входячі в зміст перцептивного світу предмети дані суб'єкту цілісно, ​​в сукупності зорових, слухових, нюхових, дотикових та інших властивостей, у той час як інформаційні моделі якщо і розраховані на роботу різних аналізаторів, то окремо.
4. Перцептивний частина є частиною образу світу, в якому виділяють ще два шари: амодальний (проміжний) і ядерний (глибинний).
5.Поняття "перцептивний світ" включає внутрікабінний і внекабінний простір-час, що дозволяє поставити питання про переходи між ними. Саме тому поняття "перцептивний світ" - більш зручний інструмент для зіставлення сприйняття штурманів і пілотів, досвідчених фахівців і новачків, для історичної реконструкції етапів розвитку професії.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 978 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...