Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Его-стани



Згідно трансакционному аналізу, в кожному з нас можна виділити три его-стани: Батько, Дорослий і Дитина.

Его-стан Батька (Р) містить установки і поводження, перейняті ззовні, у першу чергу - від батьків. Зовні вони часто виражаються в упередженнях, критичному і турботливому поводженні стосовно інших. Внутрішньо - переживаються як старі батьківські повчання, які продовжують впливати на нашого внутрішнього Дитину.
Его-стан Дорослого (В) не залежить від віку особистості. Воно орієнтоване на сприйняття поточної реальності і на одержання об'єктивної інформації. Воно є організованим, добре пристосованим, спритним і діє, вивчаючи реальність, оцінюючи свої можливості і спокійно розраховуючи.
Его-стан Дитини (Ре) містить усі спонукання, які виникають у дитини природним чином. Воно також містить запис ранніх дитячих переживань, реакцій і позицій у відношенні себе й інших. Воно виражається як "старе" (архаїчне) поведінку дитинства. Его-стан Дитини відповідає також за творчі прояви особистості.
Коли ми діємо, відчуваємо, думаємо подібно до того, як це робили наші батьки, - ми знаходимося в его-стані Батька. Коли ми маємо справу з поточною реальністю, накопиченням фактів, їх об'єктивною оцінкою - ми знаходимося в его-стані Дорослого. Коли ми відчуваємо і поводимося подібно до того, як ми робили це в дитинстві, - ми знаходимося в его-стані Дитини.
У кожен момент часу кожен з нас знаходиться в одному з цих трьох его-станів.

Трансакції
Трансакція - це одиниця спілкування, яка складається з стимулу і реакції.

Трансакції бувають трьох видів:
Паралельні (англ. reciprocal / complementary) - це трансакції, при яких стимул, витікаючий від однієї людини, безпосередньо доповнюється реакцією іншого. Наприклад, стимул: «Котра зараз година?», Реакція: «Без чверті шість». В даному випадку взаємодія відбувається між Дорослими его-станами співрозмовників.
Пересічні (англ. crossed) - напрямки стимулу і реакції перетинаються, дані трансакції є основою для скандалів. Наприклад, чоловік запитує: «Де мій галстук?», Дружина з роздратуванням відповідає: «Я завжди в тебе у всьому винна!». Стимул в даному випадку направлений від Дорослого чоловіка до Дорослій дружини, а реакція відбувається від дитини до батьків.
Приховані (англ. duplex / covert) трансакції мають місце, коли людина говорить одне, але при цьому має на увазі зовсім інше. У цьому випадку вимовні слова, тон голосу, вираз обличчя, жести і відносини часто не узгоджуються один з одним. Приховані трансакції, є грунтом для розвитку психологічних ігор. Теорія психологічних ігор була описана Еріком Берном в книзі «Ігри, в які грають люди». Аналіз ігор - це один з методів, використовуваних трансакційними аналітиками.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1109 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...