Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет і задачі психодіагностики



Предмет психодіагностики - опис конкретної людини в термінах загальної генералізованої психологічної моделі особистості отриманої в ході цілеспрямованої оцінки індивідуальних особливостей психологічної регуляції діяльності і поведінки обстежуваного.
Основне завдання психодіагностики
Згідно з визначенням Ю.М.Забродин, предметна область психодіагностики включає в себе два типи завдань: науково-дослідні; науково-практичні.
1. Науково - дослідницькі завдання підрозділяються на наступні класи:
методологічні, включають фундаментальні принципи, визначення предмета, категоріальну базу, загальну теорію методу:
теоретичні, включають розробку теорії і побудова зазначених вище трьох груп моделей; теорію вимірювання психічних явищ з питаннями збору, аналізу і психологічної інтерпретації даних, і т.п.
експериментальні, пов'язані з емпіричним дослідженням нових закономірностей і механізмів психічної регуляції поведінки і
механізмів розвитку психіки суб'єкта, а також з відпрацюванням та апробацією нових методів і технік психодіагностики.
2. Практичні завдання включають класи завдань:
інформаційні (вимірювальні) пов'язані з визначенням параметрів психодіагностичної моделі відповідної психологічної структури моделі особистості, моделі інтелекту, моделі здібностей «чорт», «ознак» і т.п.
• т ехнологічні (інструктивні), що включають питання аналізу оцінки, конструювання психодіагностичного методу;
інтерпретаційні (прогнозно-орієнтовані), що включають процедуру та порядок складання психодіагностичного висновку;
коригувальні (психологічного впливу), що включають техніку психологічної бесіди, супроводу та підтримки, консультаційні методи, техніки особистісної захисту, медитації, тренінги різного роду, техніки розвитку і т.п.
В цьому контексті самостійною підставою традиційне виділення психодіагностичних завдань у вузькому (прагматичному) сенсі, яке задає відмінності по цілям і практичним завданням діяльності психодіагноста і визначає весь комплекс (план) його професійної діяльності, Приватними прикладами тут є завдання:
• професійної орієнтації, супроводу професійної кар'єри і особистісного вибору.
• професійного відбору і розподілу, професійної адаптації та рекреації, профпідготовки, управління станом, управління розвитком і ін
• психологічного консультування і допомоги у вирішенні соціальних та особистісних проблем
Важливою обставиною при визначенні завдань психодіагностики є міра і ступінь та відповідальність психолога: вона істотно вища при вирішенні практичних завдань, і тут в справу вступає етика практичного психолога.

Основні завдання психодіагностики, як науки полягають у: побудова науково-обгрунтованих даних і достовірних висновків про специфічні закономірності психічної регуляції діяльності і поведінки як особистості в цілому (розробка загальної генералізованої моделі особистості та її модифікацій), так і конкретного обстежуваного суб'єкта з наступним висновком про ймовірних параметрах деят-ти і про стан суб'єкта в реальних умовах його життя.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 4483 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...