Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема4: Етикет, страви та напої традиційні для іспанських, англійських, ірландських та шотландських гостей



План.

1. Іспанські гості – страви та напої традиційні для них.

2. Особливості етикету, кухні харчування англійських гостей.

3. Ірландська кухня та етикет, режим харчування.

4. Шотландські гості.

Література.

Г.А.Волощук, А.В.Ничипоренко, Особенности кухни народов мира, К., Реклама, 1990, стор.6-11, 28-30

1. Для іспанської кухні характерне «змішення не змішуваного», тому каталонці жартома називають супову миску «акваріумом», в якому плавають риба і інші морські продукти, яловичі котлетки і копчені ковбаси, зелений горошок, морква, картопля, а також перець, зелень і помідори.

Другою характерною рисою іспанської кухні є широке застосування різноманітних прянощів і ароматичних трав. Для приготування соусів використовуються часник і подрібнені соснові гілки, цибулю і мигдаль, червоний мелений перець (пімантон) і жовтий шафран.

На середземноморському побережжі Іспанії в основному вживають рис, рибу, телятину і свинину, в центральних районах - рис і баранину, на півночі - квасолю, картоплю і яловичину.

Молоко і молочнокислі продукти, особливо сири, споживаються в натуральному вигляді і входять до складу багатьох страв.

Із овочів особливо часто використовуються помідори, солодкий перець, капуста всіх видів, кабачки, баклажани, морква, петрушка, селера, огірки, картопля, а також боби, квасоля, горох.

Широкою популярністю користуються фаршировані овочі: помідори, огірки, перець, кабачки.

Іспанські кондитери - великі майстри по виготовленню різних солодощів.

З морських продуктів найбільш улюблені устриці, а також кальмари, запечені в тесті.

Іспанія займає третє місце в Європі по виробництву вина. Вона експортує не тільки знаменитий херес, але і столові вина, а також малагу - дуже міцне (до 25°) вино Темно-янтарного, іноді темно-червоного кольору.

З освіжаючих напоїв найбільш популярний оршад (мигдалеве молоко).

У Іспанії п'ють багато молока, чорної кави, кави з молоком, а також шоколаду, який готують дуже густим з невеликою кількістю молока.

2. Англійська кухня не поширена так, як скажімо, французька, італійська та інші, хоча окремі її страви отримали всесвітнє визнання. Ростбіф і ромштекс входять в меню більшості ресторанів світу, а англійський сир чеддер (тільки під назвою «честер») є важливою складовою частиною французької і інших національних кухонь. Широко відомий також «англійський крем». Англійці визнають перевагу континентальної кухні, проте свою вважають здоровішою і кориснішою.

Для англійської кухні характерне швидке і нескладне приготування страв.

День англійця зазвичай починається з вранішнього чаю або апельсинового соку, який п'ють ще в ліжку. На перший сніданок зазвичай подають яєчню з беконом (він не повинен бути дуже жирним), вівсяну кашу (поридж) і підрум'янений тост з апельсиновим варенням. Деякі віддають перевагу яєчні, смаженому оселедцеві, сосискам або ниркам. Все це запивають великою кількістю чаю. Особливістю англійської кухні є те, що багато англійців вірні одному і тому ж сніданку день за днем.

Ленч, або другий сніданок, подають в половині другого. Меню його частіше всього включає гаряче (обов'язково із смаженою картоплею і зеленими овочами), десерт, пудинг, рис з молоком, іноді небагато сиру, який їдять не тільки з хлібом, але і із спеціальними бісквітами і маслом.

Англійці п'ють чай до семи разів на день, особливо чітко вони дотримують чаювання о 17 годин («файв о клок»). До чаю подаються пиріжки із зацукрованими фруктами, мигдалем або іншими горіхами, галети, пряні хлібці або нарізаний хліб з маслом.

З перших страв поширені різні прозорі бульйони, супи-пюре; до них окремо подають зварені шматочки м'яса, яйця, локшину, свіжі овочі і т.д. А іноді — грінки, пиріжки.

Соуси, а точніше заправки, готують без борошна. Треба сказати, що соуси не характерні для англійської кухні, перевага віддається м'ятному соусу: настій нарубаного листя м'яти, оцту, цукру і води. Пудинги поливають коньячним соусом: вершкове масло прогрівають з цукровим піском, а потім додають коньяк. Популярний кетчуп.

Хліб — пшеничний і житній — споживається в незначних кількостях. Його замінює картопля, приготовлена по-англійськи. З борошняних виробів поширені листкові пироги з м'ясом або овочами (іноді з тим і іншим), з фруктами, пудинги.

Широко представлені страви з яловичини, баранини, птиці, дичини. Жирна свинина попиту не має. М'ясо, птиці і дичину смажать основним способом, на решітках (рашперах) і в жарочній шафі. Окрім смажених, часто готують страви з відварного м'яса, набагато рідше — з тушкованого. Гордість англійської кухні — ростбіф. Він прикрашає столи під час будь-якого бенкету. Подають його і холодним (на закуску), і гарячим. Незмінний супутник ростбіфу — йоркширський пудинг.

Страви зазвичай готують на топленому свинячому салі або маргарині. Печеню англійці їдять з м'ясним знежиреним соусом (греві) баранину — з м'ятним, птицю — з білим соусом, біфштекс — із смаженою цибулею.

У великій кількості споживають «пікулі» (дрібні мариновані овочі).

Англійці майже не їдять круп'яні гарніри; віддають перевагу відварним овочам: картоплі, моркві, ріпі, капусті, спаржі, зеленій квасолі і т.д. Головне місце на столі займають зелень, фрукти, ягоди, овочі.

Важливе місце в харчуванні англійців займає риба — тріска, копчений оселедець. Особливо смачно готують калкан і сьомгу.

Великий попит мають раки, омари, равлики, краби, мідії. З них готують різні холодні закуски, які подають з свіжими або вареними овочами, заправлені майонезом або салатною заправкою. Характерно відзначити, що англійці не їдять кетову ікру і заливну рибу.

Велику роль грають овочі і картопля, які їдять відвареними.

У Англії великою популярністю користуються сандвічі, винахід яких належить англійському аристократові Джону Монтажу Сендвич. Займаючись цілодобово грою в карти, він забував про їжу. Лорд став брати закриті бутерброди — з двома скибочками хліба. Це нововведення припало до душі і партнерам: можна було їсти, не забруднюючи рук і не зупиняючи гру. З часом сандвічі набули широкого поширення в багатьох країнах світу.

З фруктів найбільш поширені яблука. Пиріг з ними є національним блюдом. Для приготування тістечок використовують виноград, лимони, апельсини, сливи, фініки, мигдаль і інші горіхи. Звичайні десерти — компоти з сухих фруктів із вершків і желе.

У Англії виготовляються прекрасні сири, зокрема «честер», що має світову популярність.

3. Ірландська кухня. Найщільніше ірландці їдять за обідом. Увечері, по старому звичаю, - «великий чай», під час якого на стіл подаються оселедець, салати, м'ясо, підсмажене на сковороді, тістечка і кекси.

Бекон - відвічне ірландська страва. Його подають у відварному вигляді з капустою або в смаженому - з яєчнею. На другому місці баранина, відварена з петрушкою і каперсами.

Серед овочів переважають капуста і цибуля, а любов до картопляних страв є національною рисою ірландців.

Ірландія знаменита не тільки своїми нескінченними дощами, але і чорним тягучим пивом. Одне віскі по своїй популярності може, мабуть, порівнятися з цим напоєм.

У деяких річках, особливо на заході країни, багато сьомги і форелі. Проте рибу ловлять скоріше із спортивного інтересу, чим для використання в харчуванні.

Ірландці споживають багато борошняних страв, які подають до столу «із запалу, з жару», рясно посипавши цукром і корицею. Дуже смачні у них тістечка.

Серед ласощів слід назвати молочне желе, що іноді приправляється лимоном. Для приготування його використовуються морські водорості. Цю страву подають перед десертом.

Дуже поширений в Ірландії солодкий хліб з родзинками - «бармбрек». Улюблений напій - чай. Його п'ють у будь-який час дня.

4. Шотландська кухня мало чим відрізняється від англійської. Як і у англійців, популярні рідка вівсяна каша —поридж, яку їдять на сніданок, всілякі пудинги. Їх готують як другі (м'ясні, круп'яні і овочеві) і треті блюда (солодкі фруктові). Особливо поширені чорний (кров'яною) і білий (з суміші вівсяного борошна, сала і цибулі) пудинги. У святкові дні готують особливий солодкий пудинг.

З гарячих напоїв найбільш популярний чай, найчастіше з молоком. Його п'ють у будь-який час дня. Кава споживається значно рідше. З алкогольних напоїв поширено віскі.

Відмінністю шотландської кухні від англійської є те, що шотландці споживають в їжу більше різних круп, причому у вигляді каш. На сніданок, наприклад, дуже часто готують підсолоджену кашу на молоці і драчени з різних круп.

Шотландці частіші, ніж англійці, їдять супи, головним чином круп'яні і м'ясні з картоплею і капустою. Національні шотландські блюда — бараняча або теляча требуха, зварений з вівсяною мукою і рясно приправлений цибулею і перцем, а також жарке з гарніром з картоплі і свіжого горошку.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1673 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...