Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відділи аптек та їх функції



Від величини річного товарообігу залежить організаційна структура аптек, тобто число відділів у них. Так, у виробничих аптеках з великим річним товарообігом можливе відкриття чотирьох відділів, а саме:

• відділу запасів (функції: визначення поточної потреби в лікарських засобах і виро­бах медичного призначення, своєчасне подання замовлень на них, приймання товарів за кількістю і якістю, забезпечення правильного зберігання, організація предметно-кількісного обліку, проведення лабораторних і фасувальних робіт, від­пуск товару іншим відділам, відокремленим структурним підрозділам, лікувально-профілактичним закладам);

• рецептурно-виробничого відділу (функції: прийом рецептів на екстемпоральні ліки, виготовлення і оформлення ліків, контроль їх якості відпуск ліків);

• відділу готових лікарських форм (функції: прийом рецептів на готові лікарські засоби аптечного і промислового виготовлення та їх відпуск);

• відділу безрецептурного продажу (функції: реалізація лікарських засобів, які відпускаються без рецепта, а також виробів медичного призначення та супутніх товарів).

Завідувачем відділом запасів, рецептурно-виробничим відділом, відділом готових лікарських форм та його заступниками повинні бути фахівці з вищою фармацевтичною освітою, відділом безрецептурного продажу - фахівці з середньою фармацевтичною освітою.

В аптеках меншого обсягу роботи можлива організація двох відділів При цьому залежно від специфіки роботи можливі такі варіанти:

а) відділ запасів та рецептурно-виробничий, готових лікарських форм і безрецептурного продажу;

б) відділ рецептурно-виробничий із запасами та відділ готових лікарських форм і безрецептурного продажу;

в) відділ рецептурно-виробничий, запасів і готових лікарських форм та відділ рецептурного продажу.

Варто зазначити, що в аптеках готових лікарських форм з великим обсягом роботи можлива організація тільки двох відділів: відділу відпуску готових лікарських форм за рецептами лікарів і відділу безрецептурного продажу. У малих аптеках відділи відсутні.

Раціональна організаційна структура аптек з двома відділами наведена на рис. 2.3 Окрім зазначених вище, в аптеках залежно від специфіки роботи можуть бути організовані також інші відділи. Серед них:

• відділ з обслуговування ветеранів, де здійснюється відпуск ліків цій категорії хворих за пільговими цінами;

• дитячий відділ - забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення, продуктами харчування та різноманітними аксесуарами осіб дитячого віку;

• гомеопатичний відділ - виготовлення і відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів-гомеопатів;

• відділ косметичних засобів - виготовлення і відпуск косметичних лікувальних засобів;

• відділ товарів з ПДВ — відпуск супутніх товарів, які обкладаються податком на додану вартість;

• відділ оптики — задовольняє потреби населення в окулярах, окулярних оправах та аксесуарах. При відділі може працювати майстерня, яка оснащується обладнанням, на якому проводиться ремонт окулярів та обробка лінз усіх модифікацій, а також кабінет контактної корекції зору, який оснащується необхідними приладами для підбору м'яких контактних лінз. У такому випадку до штату аптеки входить технік та/або лікар-офтальмолог. Якщо аптека планує надавати послуги щодо перевірки зору і підбору окулярів, то їй необхідно отримати ліцензію на такий вид медичної практики.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 18836 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...