Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація аптек



Як видно з даних рис. 2.2, аптеки можна класифікувати за формою власності, місцем знаходження, ринковою ланковістю фірми-засновника, відомчою належністю, специфі­кою діяльності, формою господарювання і джерелами фінансування та порядком орга­нізації і ведення системи обліку.

Враховуючи, що законодавством в Україні затверджено чотири основних форми власності (державна, комунальна, колективна і приватна), аптеки можуть діяти як таю' підприємства або засновані підприємствами таких видів:

1. Приватна аптека, заснована на власності фізичної особи.

2. Аптека колективної форми власності у вигляді:

а) колективного підприємства, заснованого на власності трудового колективу під­приємства;

б) господарського товариства (переважно товариства з обмеженою відповідаль­ністю і в меншій мірі - акціонерні товариства);

в) підприємства, заснованого на власності об'єднання громадян.

3. Комунальна аптека, заснована на власності відповідної територіальної громади.

4. Державна аптека, заснована на державній власності.

Аптеки будь-якої форми власності можуть використовувати на договірних засадах відому товарну марку, і тоді вони носять назву аптек-ліцензіатів. Так, в різних регіонах країни функціонують аптеки під торговою маркою угорського хімічного заводу Тедеои Ріхтер", словацької фірми "Словакофарма", польського акціонерного об'єднання "Польфа".

Відповідно до місця знаходження (територіальної підпорядкованості) виділяють міські та сільські аптеки.

За ринковою ланковістю фірми-засновника розрізняють аптеки, організовані під­приємствами, діяльність яких має на меті ліпне роздрібну реалізацію лікарських засобів,

аптеки оптових і виробничих фармацевтичних підприємств (фірмові аптеки). Свої фір­мові аптеки відкрили такі виробничі підприємства, як "Борщагівський ХФЗ", "Фармак", "Лубнифарм" тощо, а також оптові фірми - "Аптека Біокон", "СЕБ-фармація" (обидві -м. Київ) та ін.

Залежно від відомчого підпорядкування аптеки можуть функціонувати під контро­лем Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства транспорту і зв'язку України, Міністерства оборони України та інших міністерств і відомств. Військові аптеки ліків не реалізують, а забезпечують ними відповідний контингент хворих за рахунок виділених на це бюджетних коштів.

За специфікою діяльності (спеціалізацією) бувають аптеки виробничі і готових лікарських засобів; аптеки дитячих лікарських форм, матері і дитини, геріатричні; аптеки лікарських рослин, гомеопатичні, спеціалізовані на переважному відпуску окремих груп лікарських засобів; центральні районні та навчально-виробничі аптеки; з прилавковою таз відкритою формою реалізації безрецептурних препаратів; традиційні (офлайнові) та інтернет-аптеки (онлайнові).

За формою господарювання та джерелами фінансування розрізняють комерційні і бюджетні аптеки. Перші аптеки здійснюють свою діяльність на комерційному розра­хунку, тобто самостійно залежно від ринкової ситуації формують доходи як різницю між ціною реалізації та ціною закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призна­чення. Інші - належать до організаційної структури лікувально-профілактичних закла­дів і фінансуються з державного (наприклад, військові аптеки) або місцевого бюджетів (наприклад, аптеки лікарні на правах відділення). Аптеці, що створена у складі ліку­вально-профілактичного закладу утримання якого здійснюється за рахунок бюджетних коштів, здійснювати торгівлю лікарськими засобами забороняється.

За порядком організації та ведення системи обліку виділяють аптеки з централі­зованою системою обліку, що передбачає підпорядкованість вищестоящій організації (наприклад, центральній районній аптеці), централізовану систему постачання лікар­ських засобів і відсутність рахунку в банку, та аптеки з децентралізованим обліком, які самостійно на власний ризик здійснюють підприємницьку діяльність.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 6122 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...