Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розміщення аптеки і її приміщення



Аптека повинна розміщуватися у виведеному із житлового фонду окремому будинку або у вбудованому (прибудованому) ізольованому приміщенні на першому поверсі з окремим самостійним виходом назовні із торгівельного залу. Допускається розміщення аптеки у приміщеннях торгівельних центрів, лікувально-профілактич­них та санаторно-курортних закладів, готелів, аеропортів, вокзалів в ізольованому приміщенні не тільки на першому поверсі та без улаштування окремого самостійного виходу назовні. У сільській місцевості дозволяється також розміщення аптеки у гро­мадських будинках сільради, пошти без улаштування окремого самостійного виходу назовні.

Дозволяється влаштування загального вхідного тамбура за умови забезпечення віль­ного доступу до аптеки та дотримання в тамбурі санітарно-гігієнічних вимог, установле­них для аптек.

Аптека повинна мати зал обслуговування населення та виробничі приміщення: необ­хідну зону або приміщення для приймання лікарських засобів, приміщення (зони) для зберігання різних груп лікарських засобів у відповідності до вимог, визначених вироб­ником. Аптечне приміщення виробниче - це приміщення та/або зони, у яких виготов­ляються, контролюються, упаковуються та етикетуються, приймаються, зберігаються та відпускаються лікарські засоби. До них відносяться: асистентська, фасувальна, дистиля­ційна, мийна, кокторій (приміщення для виготовлення водних витяжок з рослинної сиро­вини), стерилізаційна, кабінет провізора-аналітика, матеріальні кімнати (приміщення збе­рігання), кімната для обслуговування населення в нічний час тощо. Зал обслуговування населення не належить до виробничих приміщень. Прохід до приміщень зберігання не може здійснюватися через приміщення загального користування з населенням (коридори, тамбури тощо).

Приміщення для виготовлення нестерильних ліків обладнується спеціальним вироб­ничим устаткуванням та приладами. В цьому приміщенні допускається організація робо­чого місця для проведення контролю за якістю та фасуванням ліків.

Приміщення для одержання води очищеної обладнується апаратами, ємкостями для отримання та зберігання води. Одержання води для ін'єкцій проводиться в окремій кім­наті асептичного блоку, де категорично забороняється виконувати будь-які роботи, не пов'язані з отриманням води для ін'єкцій.

Приміщення для зберігання запасів лікарських засобів обладнується стелажами, шафами, холодильниками, сейфами тощо та засобами для здійснення контролю за темпе­ратурою і відносною вологістю повітря з метою забезпечення умов зберігання отруйних, наркотичних, психотропних, сильнодіючих, вогненебезпечних, термолабільних та інших лікарських засобів, лікарської рослинної сировини, виробів медичного призначення від­повідно до чинних вимог.

Зал обслуговування населення, як зазначалося вище, не належить до виробничих при­міщень. Він повинен бути обладнаний устаткуванням для забезпечення відповідного збе­рігання лікарських засобів під час реалізації (шафи, стелажі, холодильники, сейфи тощо) та засобами для здійснення контролю за температурою, пристроями для захисту праців­ників від прямої крапельної інфекції.

Дозволяється розміщення торгівельного залу не тільки на першому поверсі, якщо позначка його підлоги не нижче/вище планувальної позначки землі, ніж 0,5 м. У випадку, коли аптека займає ізольоване кількаповерхове (в т. ч, підвальне, напівпідвальне чи цокольне) приміщення і має декілька залів обслуговування населення - один із них пови­нен бути розташований на першому поверсі. Допускається:

• облаштування залу обслуговування з вільним доступом населення до лікарських засобів, які відпускаються без рецептів, та інших товарів, визначених законодав­ством, при наявності в залі фахівців-консультантів (провізорів, фармацевтів);

• відсутність залу обслуговування населення в аптеках, що здійснюють виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки та не відпускають готові лікарські засоби (в тому числі виготовлені в аптеці) безпосередньо населенню.

Аптека також повинна мати службово-побутові приміщення. Аптечне приміщення службово-побутове - це приміщення, призначене для здійснення адміністративних і гос­подарських функцій. До них належать: кабінет завідувача, бухгалтерія, кімната персоналу, гардеробна, туалет (вбиральня), душова, кімната занять з персоналом, кімната (або шафа) для зберігання господарського інвентарю.

Для аптек, розташованих у сільській місцевості та місцевості, де відсутні комунікації (водопровід, каналізація), дозволяється розташування вбиральні поза межами аптек, при цьому в аптеці обов'язково повинне бути обладнане окреме місце для санітарної обробки рук, приміщення або шафа для зберігання господарського інвентарю.

Для аптек, розташованих у приміщеннях, де відсутня каналізація, дозволяється влаш­тування біотуалету.

Кімната персоналу повинна бути обладнана шафами для одягу, холодильником, меблями для організації вживання їжі, а також відпочинку персоналу. Приміщення та її устаткування повинні забезпечити утримання та охорону особистого та спеціального одягу відповідно до вимог санітарно-епідемічного режиму, а також можливість уживання їжі та відпочинку.

Прохід до службово-побутових приміщень не може здійснюватись через виробничі приміщення.

В аптеці допускається поєднання таких приміщень:

• асистентської з фасувальною та кабінетом (робочим місцем) провізора-аналітика;

• мийної і стерилізаційної аптечного посуду;

• матеріальної кімнати засобів санітарії та гігієни, виробів медичного призначення та матеріальної допоміжних матеріалів (у сільських аптеках - матеріальної лікарських засобів і засобів санітарії, гігієни та виробів медичного призначення);

• кабінету завідувача і бухгалтерії;

• кімнати персоналу і гардеробної.

В окремих приміщеннях аптеки, до яких є доступ не через виробничі та службово-побутові приміщення цієї аптеки, дозволяється здійснення медичної практики у порядку, встановленому законодавством. Такі приміщення зазначаються у паспорті аптечного закладу, а їх площа не включається до мінімальної площі аптеки.

Мінімальний склад виробничих приміщень наведено нижче, кількість і склад службово-побутових приміщень визначається суб'єктом господарювання.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 14077 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...