Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Номенклатура штатних посад аптеки



Кожна аптека повинна бути укомплектована відповідним и фахівцями і допоміжним персоналом. Особи, які безпосередньо займаються виготовленням і роздрібною тор­гівлею лікарськими засобами, повинні мати відповідну спеціальну освіту і відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам. Вони повинні мати диплом державного зразка про фармацевтичну освіту і сертифікат,про присвоєння (підтвердження) звання провізорі загального профілю (для фахівців, які закінчили вищий навчальний заклад після 1992 року)

Фахівці, які пройшли спеціальну підготовку у навчальних закладах іноземних країн, допускаються до професійної діяльності після перевірки їх кваліфікації.

Спеціалісти які ж працюють більше п'яти років за зазначеною у дипломі, сертифі­каті (посвідченні) спеціальністю, можуть бути допущені до діяльності з виготовлення, оптової або роздрібної торгівлі лікарськими засобами тільки після проходження пере­підготовки,

На сьогодні у штаті аптек можуть бути такі працівники:

1, Завідувач аптеки (не допускається займати цю посаду за сумісництвом) - фахі­вець з вищою фармацевтичною освітою, який здійснює керівництво аптекою на основі єдиновладдя і відповідає за всю торговельно-фінансову, адміністративно-господарську діяльність аптеки та організацію роботи а лікарського забезпечення населення і лікувально-профілактичних закладів.

2, Заступник завідувача аптеки - фахівець з вищою фармацевтичною освітою, який у випадку відсутності завідувача аптеки виконує усі його обов'язки, а у випадках, передбачених функціонально-посадовою інструкцією, виконує обов'язки завідувача або заступника завідувача відділу аптеки.

3, Завідувач відділу - фахівець з вищою (або середньою) фармацевтичною освітою, який організовує роботу відділу аптеки по забезпеченню населення і лікувально-профілактичиих закладів лікарськими засобами, передбаченими до відпуску з відділу.

4. Заступник завідувача відділу - фахівець з вищою (або середньою) фарма­цевтичною освітою, який у випадку відсутності завідувача відділом виконує усі кого обов'язки.

5. Завідувач аптечного пункту - фахівець з вищою фармацевтичною освітою, який здійснює керівництво діяльністю аптечного пункту на основі єдиновладдя, органі­зує всю роботу пункту і несе відповідальність за її стан, здійснює безпосередній відпуск лікарських засобів і виробів медичного призначення населенню.

6. Завідувач аптечного кіоска - фахівець із середньою фармацевтичною освітою, який здійснює керівництво діяльністю аптечного кіоска на основі єдиновладдя, органі­зує всю роботу кіоска та несе відповідальність за її стан, здійснює безпосередній відпуск безрецептурних лікарських засобів і виробів медичного призначення населенню.

7. Старший провізор — фахівець з вищою фармацевтичною освітою, який про­водить обстеження та надає консультативну і методичну допомогу з фармацевтичної діяльності аптек, аптечних пунктів і аптечних кіосків, організованих одним суб'єктом підприємницької діяльності.

8. Провізор — фахівець з вищою фармацевтичною освітою, в обов'язки якого вхо­дить приймання рецептів (вимог), виготовлення індивідуальних ліків, контроль якості та відпуск лікарських засобів і виробів медичного призначення населенню і лікувально-профілактичним закладам на основі принципів належної фармацевтичної практики і фармацевтичної опіки. Він здійснює роботу з товарними запасами аптеки, проводить внутрішньоаптечну заготівлю, розподіляє роботу між фасувальниками, приймає роз­фасовану продукцію. Веде первинний облік господарських операцій та звітність. Про­водить інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей. Поширює санітарно-гігієнічні знання і проводить санітарно-просвітницьку роботу серед населення, здійснює інформаційну роботу серед медичних і фармацевтичних фахівців.

9. Провізор-аналітик — фахівець з вищою фармацевтичною освітою, який здій­снює контроль за якістю лікарських засобів, нагляд за дотриманням фармацевтичного порядку, санітарного режиму і правил метрологічного забезпечення в аптеках. Веде поточну і звітну документацію. Проводить цільове фармацевтичне обстеження аптек, аптечних пунктів і аптечних кіосків, організованих одним суб'єктом підприємницької діяльності, з метою оцінки стану контролю якості лікарських засобів при їх виготов­ленні, транспортуванні, зберіганні та відпуску»;

10. Провізор клінічний - фахівець з вищою фармацевтичною освітою, який забез­печує належну фармацевтичну опіку хворих та їх родичів при відпуску лікарських засо­бів з аптеки. Здійснює накопичення, систематизацію та поширення фармацевтичної та фармакологічної інформації, а також нагляд за побічними реакціями/діями лікарських засобів. Веде необхідну документацію, пов'язану з призначенням лікарських засобів хворим.

11. Провізор-косметолог - фахівець з вищою фармацевтичною освітою, який виготовляє та контролює якість лікувально-косметичних і косметичних засобів екстемпорального виробництва. Надає косметологічну допомогу населенню. Визначає та впроваджує раціональну технологію декоративного, гігієнічного та лікувально-косметичного.догляду за шкірою та її придатками згідно з індивідуальними особливостями клієнта. Здійснює фармацевтичну опіку з метою визначення патологічного стану шкіри та її придатків. Консультує населення з питань раціонального застосування косметичних препаратів та косметичних процедур. Забезпечує населення та лікувально-профілактичні заклади косметичними засобами

Та іншими товарами медичного призначення.

12. Провізор-інтерн - випускник вищого фармацевтичного навчального закладу після складання державних іспитів і присвоєння кваліфікації, який проходить – річну інтернатуру - обов'язкову форму після дипломної підготовки фахівців з вищою фармацевтичною освітою. Провізор-інтерн під загальним керівництвом завідувача або його заступника і безпосереднім керівництвом досвідченого провізора аптеки займається управлінською та економічною діяльністю, здійснює виготовлення, внутрішньо аптечний контроль,зберігання та відпуск лікарських засобів та виробів медичного призначеннчя. Приймає участь у поширенні санітарно-гігієнічних знань, проведенні санітарно-просвітницької роботи серед населення та інформаційної роботи серед медичних і фармацевтичних фахівців. Після закінчення інтернатури проводиться атестація провізорів-інтернів на визначення знань і практичних навичок, після чого їм надається звання "провізор загального профілю" з видачею відповідного сертифіката.

13. Фармацевт - фахівець із середньою фармацевтичною освітою, який реалізовує лікарські засоби, що підлягають відпуску без рецептів згідно з чинним законодавств, а також вироби медичного призначення і супутні товари. Виготовляє лікарські форми за індивідуальними рецептами. Здійснює первинний облік господарських операцій. Про­водить інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей. Здійснює санітарно-просвітницьку роботу та інформаційну роботу з питань застосування безрецептурннх препара­тів та використання виробів медичного призначення і супутніх товарів.

14. Молодший фармацевт - фахівець із середньою фармацевтичною освітою, який здійснює відпуск виробів медичного призначення і супутніх товарів, забезпечує їх пра­вильне зберігання, бере участь у прийманні розміщенні і фасуванні товарів,проводить санітарно-просвітницьку роботу та інформаційну роботу з питань використання виробів медичного призначення і супутніх товарів.

15. Фасувальник - працівник без спеціальної освіти, в обов'язки якого входить проведення фасувальних робіт, а також бере участь у прийманні лікарських засобів, виробів медичного призначення і супутніх речовин.

16. Санітарка- мийниця - працівник без спеціальної освіти,який здійснює прибирання виробничих приміщень і проводить миття аптечного посуду відповідно до вимог санітарного режиму.

17. Бухгалтер - фахівець із спеціальною освітою, який відповідає за фінансовий облік і звітність в аптеці,забезпечує відповідність здійснюваних господарських операцій законодавству України, контроль за рухом товарно-матеріальних цінностей і виконанням зобов'язань. Без підпису бухгалтера грошові і розрахункові документи,фінансові і кредитні вважаються недійсними і не приймаються до виконання.

18. Касир – працівник,який завідує касою (наявними грошима) аптеки,займається видачею і прийманням грошей та цінних паперів, зберігання грошових засобів і проведення розрахунків готівкою. Він несе повну матеріальну відповідальність за прийняття та зберігання грошей і цінних паперів і за збитки, нанесені аптеці як навмисними діями. Так і недбалим ставленням до своїх обов'язків.

19. Водій — працівник, який керує транспортним засобом і здійснює транспорту вання лікарських засобів і виробів медичного призначення від постачальників до аптеки, від аптеки до структурних підрозділів (аптечних пунктів і аптечних кіосків).

20. Прибиральниця - працівник без спеціальної освіти, здійснює прибирання невиробничих приміщень і залу обслугову вання відповідно до вимог режиму.

Посади завідувачів, заступників завідувача аптеки заміщаються фахівцями з вищою фармацевтичною освітою (провізорами). В аптеках, розташованих у сільській місцевості, ці посади можуть займати фахівці з середньою фармацевтичною освітою. В аптеці повинні бути затверджені посадові інструкції для спеціалістів, діяльність яких безпосе­редньо пов'язана з виготовленням ліків та роздрібною торгівлею ними, у яких викладені основні функції і професійні знання, компетенція та інші вимоги до працівників.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 7499 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...