Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання та функції аптек



Роздрібна реалізація (торгівля) лікарськими засобами здійснюється на підставі ліцензій, одержаних суб'єктами господарювання відповідно до законодавства, та являє собою діяльність з придбання, зберігання та продажу готових лікарських засобів і ліків, виготовлених в умовах аптеки, безпосередньо громадянам для їх особистого споживання, закладам охорони здоров'я (крім аптечних закладів), а також підприємствам, установам та організаціям без права їх подальшого перепродажу. Вона здійснюється через аптеки та їх структурні підрозділи.

Суб'єкт господарювання, який має намір провадити господарську діяльність з роз­дрібної торгівлі лікарських засобів, відповідно до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" від 01.06. 2000 р. № 1775-ІП (із змінами) та Постанови КМ України від 04.06. 2001 р. 756 (із змінами) "Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності", особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до Держ-лікінспекції (органу ліцензування) із заявою встановленого зразка про видачу ліцензії.

Уразі наявності у заявника структурних підрозділів, які провадитимуть господарську діяльність на підставі отриманої ліцензії, у заяві зазначається їх місцезнаходження.

До заяви про видачу ліцензії додається:

• копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та орга­нізацій України, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал доку­мента:

• засвідчена в установленому порядку копія паспорта аптечного закладу (структур­ного підрозділу), складеного за формою, затвердженою Кабінетом Міністрів Укра­їни.

Вид діяльності, що підлягає ліцензуванню, повинен бути зазначений в установчих документах суб'єкта господарювання.

У сільській місцевості за відсутності аптеки роздрібна торгівля може здійснюватися фельдшерськими, фельдшерсько-акушерськими пунктами, сільськими дільничними лікарнями та амбулаторіями без отримання відповідної ліцензії на підставі договорів, укладених із суб'єктом господарювання, який має відповідну ліцензію, за умови, що відпуск буде здійснюватися особою з медичною освітою та за письмовим погодженням органів місцевого самоврядування.

Аптеки та їх структурні підрозділи відповідно до наказу МОЗ України від 26.11.2004 р. № 577 мають право придбавати та продавати, окрім лікарських засобів:

1) вироби медичного призначення, у т. ч. оптику;

2) дезінфікуючі засоби;

3) предмети особистої гігієни (засоби для догляду за ротовою порожниною, засоби для гоління та після гоління, мило туалетне, шампуні тощо);

4) природні та штучні мінеральні води;

5) лікувальне, дитяче і дієтичне харчування та інші спеціальні харчові продукти;

6) лікувальні косметичні засоби (креми, шампуні, солі, лосьйони, еліксири тощо);

7) репеленти.

Придбання та продаж зазначених товарів здійснюється за наявності свідоцтва про державну реєстрацію в Україні чи санітарно-гігієнічного висновку МОЗ України, вида­них у встановленому порядку.

Аптека - це заклад охорони здоров'я, який функціонує з дозволу і під контролем дер­жавних органів, основним завданням якого є забезпечення населення, закладів охорони здоров'я, підприємств, установ і організацій лікарськими засобами, виробами медичного призначення та іншими товарами аптечного асортименту.

У відповідності до зазначеного аптека здійснює такі три основні функції (рис. 2.1):

1. Функція охорони здоров'я або соціальна функція, а саме:

• надання населенню невідкладної медичної допомоги. Для цього аптека повинна мати аптечку (лікарські та інші засоби) для надання долікарської медичної допо­моги;

• розповсюдження серед населення санітарно-гігієнічних знань і проведення сані­тарно-просвітницької роботи;

• фармацевтична опіка;

• проведення інформаційної роботи серед медичних і фармацевтичних фахівців (надання фармацевтичної інформації).

До цієї функції можна віднести також низку додаткових послуг, які практикуються в деяких аптеках і ще не знайшли масового поширення, зокрема: перевірка зору, вимі­рювання тиску і температури тіла людини, проведення експрес-аналізу на цукор для хво­рих діабетом, комп'ютерне експрес-тестування організму, апаратна діагностика шкіри з підбором косметичних засобів, тестування на вагітність, надання в аптеці терапевтичних консультацій і дієтологічних порад лікарями в окремих призначених для цих цілей при­міщеннях.

2. Виробнича функція, а саме:

• індивідуальне виготовлення лікарських засобів за рецептами лікарів та на замов­лення (вимогу) лікувально-профілактичних закладів;

• серійне виготовлення лікарських засобів у вигляді внутрішньоаптечних заготовок (лабораторні і фасувальні роботи), а також па замовлення (вимогу) лікувально-профілактичних закладів;

• маркування (оформлення) лікарських засобів, що виготовлені в умовах аптеки;

• контроль якості виготовлених в аптеці лікарських засобів.

3. Торговельна, або комерційна функція, а саме:

• закупівля та приймання лікарських засобів і виробів медичного призначення;

• вхідний контроль якості ліків;

• розміщення і зберігання лікарських засобів та виробів медичного призначення;

• реалізація населенню лікарських засобів і виробів медичного призначення за готівку;

• реалізація лікувально-профілактичним закладам лікарських засобів і виробів медичного призначення за безготівковим розрахунком.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 4547 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...