Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Українські землі у роки Першої світової війни



Влітку 1914 р. загострення міжімперіалістичних протиріч дійшло до фатальної межі, і світ опинився у полум'ї Першої світової війни. Ця війна була збройним протистоянням двох воєнних блоків Четверного союзу (Німеччина, Австро-Угор­щина, Туреччина, Болгарія) і Антанти (Англія, Франція, Ро­сія), але поступово у її орбіту було втягнуто 38 з 59 держав світу, 3/4 населення земної кулі. Ворогуючі сторони ставили перед собою фактично одні й ті ж цілі:

- ствердження власного домінування в світі;

- загарбання чужих територій;

- встановлен­ня контролю за ринками збуту та джерелами сировини;

- пос­лаблення хвилі народних виступів за соціальне та національне визволення;

- знешкодження опозиційних політичних сил;

- кон­центрація народної уваги не на внутрішніх проблемах, а на зовнішній загрозі.

Трагедія українського народу полягала в тому, що він всупе­реч власній волі був втягнутий у війну, а його землі стали об'єк­том експансії воюючих сторін. Загарбання українських земель було невід'ємною частиною агресивних планів основних учасни­ків ворогуючих блоків.

Затяжний характер війни, погіршення становища на фрон­тах, ускладнення внутрішніх проблем призвели до посилення жорсткості режимів обох імперій, зведення нанівець легаль­них можливостей політичної діяльності, придушення опози­ції, численних репресивних акцій. Одне за одним у Російській імперії закриваються демократичні українські видання "Рада", "Дзвін", "Україна", "Рідний край", "Літературний вісник" та ін. Лідера українського руху М. Грушевського було заслано до Сим­бірська.

Не в кращому становищі опинилися й українці Австро-Угорщини.

Поступово офіційна австрійська влада відходить від власних заяв початкового періоду війни щодо доцільності утворення незалежної України. Зменшується матеріальна підтримка ді­яльності СВУ, звужується сфера її діяльності, планується пе­ренесення штаб-квартири цієї організації з Відня до нейтраль­ної країни. Звинувачене у русофільстві українське населення Галичини масово потрапляє до концентраційних.

Війна принесла українським землям руйнацію господарст­ва, гальмування поступального розвитку, деформацію структу­ри виробництва, посилення залежності від іноземного капіталу.

Тема 7. Революційні події в Україні
та їх соціально-політичні наслідки
(1917-1921 рр.)

План.

  1. Лютнева революція в Росії. Боротьба за національне самовизначення України. Центральна рада: перші кроки державотворення.
  2. Боротьба за владу в Україні: ради робітничих, селянських і солдатських депутатів, гетьманщина.
  3. Директорія. Перемога більшовиків.




Дата публикования: 2014-12-30; Прочитано: 527 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...