Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Західноукраїнські землі у другій половині XIX на початку XX ст



Середина XIX ст. була часом випробувань для імперії Габсбургів. Вистоявши перед революційною хвилею 1848 р., вона невдовзі зазнала дошкульних поразок на міжнародній арені. Спо­чатку Австрія програла франко-італо-австрійську війну 1859 р., а 1866 р. зазнала поразки в протистоянні із Пруссією. Ці невда­чі зумовили глибоку політичну кризу в державі. Щоб не допустити неконтрольованого розвитку подій, вже 1867 р. було укла­дено австро-угорський компроміс, внаслідок якого Австрійська імперія перетворилася на дуалістичну Австро-Угорську. Це бу­ла суттєва зміна базового державотворчого принципу — цент­ралізм поступився місцем федералізму. До австрійської частини монархії увійшли Галичина і Буковина, а до угорської — Закар­патська Україна.

Аграрна реформа 1848 р. відкрила перспективи переходу сільського господарства імперії на капіталістичні рейки, про­те, поміщицьке землеволо­діння ще зберігало досить міцні позиції, становлячи понад 40% усіх земель Західної України. Разом з тим у землеволодінні відбулися радикальні зміни. Дедалі більшої сили набула тенденція скоро­чення кількості поміщицьких маєтків та концентрація землі в руках елітної поміщицької групи.

Однак слід зазначити, що незважаючи на залишки кріпосництва, аграрний сектор західноукраїнських зе­мель поступово переходив на капіталістичні рейки. Дедалі шир­ше використовується вільнонаймана праця; поступово зростає товарність сільського господарства; поліпшуються знаряддя пра­ці; формується господарча спе­ціалізація окремих районів, розширюються посівні площі тощо, Однак ці позитивні зрушення мали, як правило, локальний, фраг­ментарний характер, в цілому ж сільське господарство західно­українських земель було малоефективним, розвивалося на екстен­сивній основі.

Таким чином, економіка західноукраїнських земель мала чітко виражений колоніальний характер, що позначилося на її структурі та дина­міці розвитку.

нижчим.

Досить складною була ситуація у суспільно-політичній сфе­рі. Після поразки революції 1849 р. галицьким намісником було призначено А. Голуховського, який проводив відверто пропольську політику.

За цих обставин соціальне напруження, українсько-польсь­ке протистояння в західноукраїнських землях наростали. Соці­альні та національні протиріччя переплелися в один суперечли­вий вузол. Відповіддю на поси­лення польського впливу в західноукраїнських землях стало ви­никнення москвофільської та нарисовської суспільно-політич­них течій.

Москвофільська (староруська або русофільська) течія вини­кає ще. 1848 р., а у 50-ті роки набуває більш чітких, окреслених форм. Її лідерами були Д. Зубрицький, В.Дідицький, М. Малиновській, Д. Добрянський та ін. Соціальну базу становили частина духовенства, поміщиків, чиновництва та інтелігенції, яка орієн­тувалася на самодержавну Росію і при цьому не відмовлялася від демонстративної лояльності щодо Австро-Угорської імперії. Мос­квофільський рух мав клерикально-консервативний характер, його виникнення та розгортання — своєрідна реакція частини захід­ноукраїнської громади на посилення польського впливу в краї.

Однак для частини молодої української інтелігенції не прийнятними були орієнтація москвофілів на реакційне царсь­ке самодержавство, використання ними фінансово-організа­ційної підтримки Росії, консерватизм москвофільських погля­дів тощо. На цьому ґрунті формується народовська (україно­фільська) політична течія, яку очолили В. Шашкевич, К.Климович, Ф.Заревич та ін., які на початку 60-х років заснували у Львові студентську громаду — один з перших осередків українофільства. Народовська течія сформувалась на демократичних традиціях "Руської трій­ці", під сильним впливом творчості Т. Шевченка. Слід зазна­чити, що якщо серед москвофілів переважало духовенство, то серед народовців більшість становили світські особи — адво­кати, вчителі, лікарі тощо.

Лідери руху (Ю. Романчук, О. Барвінський, К. Левицький та ін.) виступали проти революційних форм боротьби і стояли на платформі толерантного ставлення щодо Австро-Угорської мо­нархії.

Завдяки своїм енергійним діям народовці відвойовували у мос­квофілів позицію за позицією і наприкінці 80-х років відтіснили їх на другий план. Проте саме у цей час народовська течія дедалі більше втрачає свої колишні ознаки демократизму і набуває рис клерикалізму та консерватизму. Основна причина такої транс­формації у намаганні українофілів залучити на свій бік сільське духовенство, а вже через нього розширити соціальну базу, поси­лити вплив на найчисленнішу верству суспільства — українське селянство.

У другій половині XIX ст. ставало дедалі очевиднішим, що поміркованими діями у сфері культури не можна вирішити акту­альні тогочасні проблеми, зняти наростаючі економічні, соці­альні, національні та інші суспільні протиріччя. Це зумовило радикалізацію та політизацію суспільного руху. Розчарована в орієнтації, суспільно-економічних поглядах та формах діяльнос­ті москвофілів та народовців, молода інтелігенція під впливом М. Драгоманова обрала третій шлях для національного суспільно­го руху — шлях європеїзації, модернізації та демократизації.

Саме ці ідеї лягли в основу діяльності, утвореної у середині 70-х років радикальної течії в українському русі. Лідерами цьо­го напряму стали І. Франко, М. Павлик, О. Терлецький, які проповідували необхідність переходу до соціалізму.

Починаючи з 90-х років XIX ст. суспільний рух в західноукра­їнських землях вступає у політичний етап свого розвитку — інтен­сивно розгортається робота щодо організаційного згуртування та розмежування політичних сил, чіткіше кристалізуються основні положення, агітація та пропаганда охоплює дедалі ширші верстви населення. Вже в жовтні 1890 р. виникає перша в Галичи­ні політична партія — Русько-українська радикальна партія (РУРП). Це політичне об'єднання було першою легальною українською по­літичною партією європейського типу і водночас першою в Євро­пі селянською партією, що стояла на соціалістичній платформі. Поява РУРП стала своєрідним сигналом для формування багатопартійної системи у межах національного руху. Невдовзі одна за одною виникають нові партії: Українська національно-демокра­тична партія — УНДП (1899 р.); Русько-український християнсь­кий союз (1896 р.), який 1911 р. трансформувався в Християнсь­ко-суспільну партію; Українська соціал-демократична партія — УСДП (1899 р.).

Динаміку суспільного руху визначали українсько-польське протистояння та невщухаюча боротьба між москвофілами, на­родовцями та радикалами. Наприкінці XIX ст. суспільний рух у західноукраїнських землях вступає у політичний етап свого роз­витку, який характеризується утворенням політичних партій, кристалізацією їхніх програм та активною боротьбою за вплив на маси.





Дата публикования: 2014-12-30; Прочитано: 696 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...