Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Україна в роки першої російської революції 1905—1907рр



Посилення експлуатації робітничого класу, національний гніт, відсутність де­мократичних свобод, тощо створювали ґрунт для стихійного вибуху невдоволених народних мас.

Початком революції стали події 9 січня 1905 р. в Петербур­зі. Саме цього дня була розстріляна за наказом уряду 150-тисячна мирна робітнича демонстрація, учасники якої намагали­ся передати цареві петицію про свої нужди. Звістка про заги­бель 1200 робітників та поранення 5 тис. осіб швидко облетіла країну та викликала обурення.

Якісно новим явищем суспільно-політичного життя доби революції стало взаємоп­роникнення робітничого, селянського та національно-визвольних рухів, що значно посилювало антисамодержавний фронт і сприя­ло появі іншого нового явища — широкомасштабні народні виступи. Лише у квітні—серпні 1905 р. в Україні відбулося понад 300 робітничих страйків, у яких взяло участь понад 110 тис. осіб.

Повстання на броненосці "Потемкин" (червень 1905р.), збройні виступи у Севастополі під керівництвом П. Шмідта (лис­топад 1905 р.), у Києві на чолі з Б. Жаданівським (листопад 1905 р.) та в інших містах свідчили про поширення революцій­них настроїв серед солдат та матросів.

Революційну хвилю жовтня 1905 р. царизмові не вдалося при­душити силою, і він змушений був піти на поступки. Наслідком широкомасштабного жовтневого політичного страйку стало під­писання Миколою II 17 жовтня Маніфесту, у якому народові обіцяли громадянські свободи (недоторканість особи, свободу со­вісті, друку, зборів, союзів), декларувалося скликання російсь­кого парламенту — законодавчої Державної думи із залученням до виборів усіх верств населення.

У І та II Державних думах на правах парламентської фракції діяла Українська думська гро­мада, яка налічувала у своїх лавах понад 40 депутатів ї відстоюва­ла, головним чином, право України на політичну автономію та українізацію школи, судочинства, церкви та місцевих адмініст­ративних органів. І хоча практична ефективність думської діяль­ності депутатів-українців була незначною, важливе політичне зна­чення мала можливість оприлюднення з найвищої державної три­буни національних і соціальних вимог та інтересів українського народу.

З червня 1907 р- були опубліковані царський Маніфест про розпуск II Державної думи і новий закон про вибори до III Думи, відповідно до якого 80% населення Російської імперії позбавлялося виборчих прав. Фактично було здійснено дер­жавний переворот, який не тільки відкривав новий період — період реакції, а й підводив риску під революційними змаган­нями 1905—1907 рр. - перша російська революція зазнала по­разки.

Після поразки революції 1905—1907 рр. розпочався ши­рокомасштабний наступ реакції, складовими частинами якого бу­ли введення на значній території України стану посиленої охо­рони, масові арешти, свавільне судочинство, погроми прогре­сивних суспільних організацій, заборона демократичних видань, посилення національного гніту.

Таким чином, різке загострення економічних, політичних, соціальних та національних проблем, посилені поразкою царизму в російсько-японській війні 1904-1905 рр. призвели до стихійного вибуху народного невдоволення – першої російської революції. І незважаючи на її поразку, вона була своєрідною генеральною репетицією революції 1917 року.





Дата публикования: 2014-12-30; Прочитано: 521 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...