Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ліна Костенко і поезія шістдесятників



Шістдеся́тники — назва нового покоління радянської та української національної інтелігенції, що ввійшла в культуру та політику в СРСР в другій половині 1950-х — у період тимчасового послаблення комуністично-більшовицького тоталітаризму та хрущовської «відлиги» (десталінізації та деякої лібералізації) і найповніше себе творчо виявила на початку та в середині 1960-х років (звідси й назва). У політиці 60-70 років 20 століття «шістедесятники» являли собою внутрішню моральну опозицію до радянського тоталітарного державного режиму.

1962-найбільше збірок-Вінграновський «Атомні прилюди», Драч «Сонячник». Рильський – назва 60ки поспішна і не чітка.

Ознаки: молоді дипломовані громадяни/ *члени творчих спілок/ *вільнодумці/*інаковомислення/*протистояння владі.

До 1964 60в не рухали, потім хвилі репресій. *1965-премєра «Тіней..»Параджанова, мітинги, проти тиранії=арешти. *1972-2га хв..арештів.

3категорії поведінки 60в:1) дисиденти – ті, хто активно виступали проти рад.влади. (Стус) 2)люди, які на шлях внутр.мігранства. в мовчанку, писали «в шухляду».Костенко, Шевчук. 3) конформісти – рятували свою кар’єру, виконували всі обов’язки системи. Писали на догоду владі. Драч, Павличко, Коротич. Зб.Павличка «Правда кличе» - поч.з «Коли помер кривавий Торквемада». у якій поет сказав правду про сталінську добу, її жорстокість, фарисейство, лицемірність. Не усміхались навіть крадькома;/ Напевно, дуже добре пам'ятали, /що здох тиран, але стоїть тюрма!

До естетичних моментів 60в:

ü Митець не залежить від думки ін.

ü Традиційне+новаторське

ü Свобода особистості+тв.критика на владу.

Теми:

ü Традиційне-вітчизна/батьківщина/історія/природа/кохання/

ü Новаторські-вільнодумство, підкорення космосу (земля-люд.-космос Драч «Погляд у криницю, + «Атомні прилюди» Вінграновського)

Жанри:

ü лір.поезія (Симоненко не знаю ким дияволом чи богом, дано мені покликання сумне, любити все прекрасне на земля, і говорити правду всім бульдогам).

ü балади («Балада про соняшник», «Балада ДНК» Дрозд)

Біологія ракетно вирвалась вперед.Фізика захекалась.В світі тишина.-= ДНК

ü етюди, сонети

ü «химерна проза» (Вінграновський «Петро Мамарига»/Дрозд «Ирій»/Шевчук»Панна сотниківна»

ü істр.романи («Три листки за вікном»Шевчука, Федорів «Отчий світильник).

До Нью-йоркської групи поетів входили:Вовк, Емма Авдієвс., Васильківська, Рубчак. Також було угрупування літ-не в Н.-йорку – «Слово» - підняли питання традицій+новаторство/батьки і діти/перевага особистісного стилю.

ЛІНА КОСТЕНКО: (19 березня 1930, Київська область) — українська письменниця (шестидесятниця), поетеса. Лауреат Шевченківської премії (1987).Народилась у родині вчителів.Після закінчення середньої школи молода поетеса навчається в Київському педагогічному інституті, а згодом — у Московському літературному інституті імені О. М. Горького, який закінчила в1956 році.

1ша зб.»Проміння землі»1957. З 1961-1977 не друкують, репресії. 1977 новий дебют «Над берегами вічної ріки». Даля: «Маруся чурай», «Сад нетанучих скульптур», «Неповторність».

ТЕМИ:

ü інтимні переживання (Таке прощання було шалене-на сум багате, на слова скупе)

ü смуток серця (Зігрій мої, коханий руки, закрий квартирку у вікні)

ü заклик (нам конче треба рухатись вперід. Аби ніхто від ноші не схилився і не приспав, не вибився із сил)

ü заповідне кредо (Я в людей не поситиму сили-Я в людей попрошу тільки віри)

ü історична тема (Далекий світ, купецька одісея. Хмільне страре вино страровини)

ü єдність характеру і слова (Я трохи звір і я не люблю неволі, я вирвусь, хоч з лапу відгризу)

таланту (митцю не треба нагород, й





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 2106 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...