Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Знаходження переміщення однієї з частин системи за переміщеннями інших її частин



У випадках, коли має місце закон збереження руху центру мас, теорема дозволяє за переміщенням однієї частини системи знайти переміщення іншої її частини.

Отже, нехай в механічній системі 0 і в початковий момент часу vCx = 0, тоді згідно доведеного xC = const. Приймемо, що система складається з трьох тіл масами m 1, m 2 і m 3, координати центрів мас яких в початковий момент часу складають x 1, x 2 і x 3.

Якщо під дією внутрішніх або зовнішніх сил тіла системи здійснять абсолютні переміщення, проекції яких на вісь Ox будуть ξ 1, ξ 2 і ξ 3, то нові координати центрів мас складатимуть x 1 + ξ 1, x 2 + ξ 2 і x 3 + ξ 3.

Координати центру мас системи в початковому і конечному положеннях визначаться формулами:

Mx 0 C = m 1 x 1 + m 2 x 2 + m 3 x 3;

Mx 1 С = m 1 (x 1 + ξ 1) + m 2(x 2 + ξ 2) + m 3 (x 3 + ξ 3).

Оскільки xC = const, то Mx 0 С = Mx 1 С . Прирівнявши наведені рівності, одержимо

m 1 ξ 1 + m 2 ξ 2 + m 3 ξ 3 = 0.

Отже, коли має місце закон збереження руху центру мас відносно якоїсь з координатних осей, то алгебраїчна сума добутків мас тіл системи на відповідні проекції абсолютних переміщень їх центрів мас повинна дорівнювати нулю, якщо в початковий момент проекція швидкості на дану вісь дорівнює нулю.

Розглянемо приклад застосування теореми про рух центру мас для розв’язування задач.

По горизонтальній товарній платформі масою М і довжиною l, яка в початковий момент часу знаходилася у спокої, робітник перекочує важку болванку з лівого кінця платформи в правий. В який бік і наскільки переміститься при цьому платформа, якщо маса вантажу і робітника дорівнює m?

Переміщення платформи відбуватиметься під дією муску­льних зусиль робітника та сили тертя підошов. Оскільки ці сили невідомі, то будемо розглядати платформу, вантаж і ро­бітника як єдину механі­чну систему, тоді вказані сили будуть внутрішніми.

Зовнішніми силами, які діють у системі, є сили ваги і реакція (рис. 6.1). Всі сили вертикальні, тоді , і, відповідно, xC = const, оскільки vCx = 0.

В загальному випадку на­прямок переміщення платфо­рми невідомий, тому припус­тимо, що плат­форма переміс­тилась вправо (в додатному напрямку осі х) на величину ξ1.

Тоді

Мξ1 + mξ2 = 0,

де ξ2 = ξ1 + l – абсолютне переміщення робіт­ника і вантажу.

Підставивши величину ξ2 в рівняння і розв’язавши відносно ξ1, одержимо

.

Знак “мінус ” у розв’язку показує, що платформа перемістилася вліво.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 415 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...