Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Господарство України в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст



У другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. найбільший вплив на розвиток капіталізму та здійснення промислового перевороту в Україні відіграли соціально-економічні реформи на селі. Спроби "косметичного" оновлення феодального землеустрою не дозволили вирішити болюче селянське питання і в середині ХІХ ст. з’являються акти про звільнення селян з кріпацтва: 1848 р. – імператорський патент щодо звільнення селян Галичини та Буковини від панщини та інших повинностей, у 1853 р. підтверджений щодо селян Закарпаття, 19 лютого 1861 р. – царський маніфест та акт про звільнення селян з кріпацтва в Російській імперії.

Основні тези цих реформ були схожими по обидва боки Дніпра: ліквідація особистої залежності селян від поміщиків, наділення селян землею та визначення за неї повинностей, викуп селянських наділів, створення органів селянського самоврядування. Селяни тепер могли купувати рухоме й нерухоме майно, могли вільно змінювати рід діяльності, що створювало умови для вільного найму робочої сили. Але при явно прогресивному характері цих реформ їх наслідки були не втішними: 220 тис. українських селян залишилися безземельними, майже 100 тис. мали наділ до однієї десятини, 1 600 тис. – від однієї до трьох десятин; викуп землі здійснювався за цінами, що втричі перевищували рин­кову ціну.

Перехід до капіталізму на селі проходив головним чином прусським шляхом (як на Правобережжі, так і на Лівобережжі), що було зумовлено пережитками феодального устрою – діяла відробіткова система, коли селянин за право користування землею мав відпрацювати на землі поміщика. Найчастіше така система призводила до подальшого розорення основної маси селян.

Але на Півдні України, де наслідки феодалізму не так давалися взнаки, був поширений американський шлях переходу до капіталізмі – власники великих маєтків створювали на базі своїх господарств потужні агропромислові підприємства, що були засновані на широкому використанні машин та вільнонайманої праці.

У цей час сільське господарство України все більше набуває суто капіталістичних рис:

1) зростає рівень концентрації земель (на початку ХХ ст. 68 % землі були у власності 3 тис. поміщиків);

2) відбувається перерозподіл земельної власності за рахунок заміни дворянського землеволодіння буржуазним (до 1905 р. понад третину поміщицьких земель перейшла до осіб недворянського походження);

3) значно зросло орендне землекористування, поширювалася грошова форма орендної плати;

4) зростала товарність сільськогосподарського виробництва, що призвело до оптимізації структури посівів, використання техніки та найманої праці.

Промисловість в Україні розвивалася, головним чином, на Лівобережжі в рамках основних тенденцій Російської імперії. Серед характерних рис цього розвитку слід відзначити такі:

1. Перетворення Півдня України на головну паливну та металургійну базу Російської держави.

2. Темпи індустріального розвитку були більш високими, ніж середні в імперії.

3. Високий рівень концентрації виробництва.

4. Значний вплив іноземного капіталу – французький, німецький, англійський та бельгійський капітали займали провідні позиції в кам’яно­вугільній, залізорудній та металургійній галузях промисловості України.

5. Структурна та територіальна диспропорційність.

6. Формування економіки України як складової частини економіки Російської імперії, що призвело до відсутності замкненого циклу виробництва більшості товарів вже на початку ХХ ст.

Крім того, на економіку України серйозно вплинула аграрна реформа 1906 р., ініціатором якої став Столипін П. А. Основу цієї реформи складали три напрямки: руйнування селянської общини, отримання землі у приватну власність та переселення селян на "вільні" землі у Сибір, Середню Азію, Північний Кавказ.

Цікаво знати Щоб не допускати зниження цін на внутрішньому ринку, найбільші цукро­заводчики України у 1887 р. у Києві об’єдналися у синдикат – перше в Російській імперії капіталістичне монополістичне об’єднання. Вже через 5 років це новоутворення контролювало 90 % цукрових заводів України. У цілому на великих підприємствах в Україні на межі ХІХ – ХХ ст. працювало 44 % всіх робітників, тоді як у США – лише 33 %.   Джерело: Лановик Б. Д. Економічна історія. Курс лекцій / Б. Д. Лановик, В. М. Лазарович. – 6-те вид., стер. – К.: Вікар, 2006. – 405 с.

Реформи Столипіна найбільший успіх мали в Україні. Цю обставину слід пояснити особливостями української ментальності: в Україні селянська община була традиційно менш поширеною, ніж у Росії. Упродовж 1907 – 1915 рр. на Правобережжі вийшли з общини 48 % селян, на Півдні – 42 %, на Лівобережжі – 16,5 %. На 1916 р. утворилося 440 тис. хуторів, що становило 14 % селянських господарств. Селяни купили майже 500 тис. десятин землі. Ці показники були значно вищі, ніж у європейській Росії, де з общини виділилося 24 % селянських господарств, а переселилося на хутори 10,3 %. Аграрні перетворення прискорили розвиток товарних відносин у сільськогосподарському виробництві, сприяли розвитку кустарних промислів, артілей і кооперативних товариств. Україна стала житницею Російської імперії, вийшла на друге місце в світі за виробництвом сільськогосподарської продукції. Українська пшениця становила понад 40 %, ячмінь – близько 50 % загальноросійського експорту цих культур.

Але реформа не була послідовною і багато питань на селі так і залишились не вирішеними. Крім того, ця реформа деякою мірою сприяла ще більшому розшаруванню селян та втраті землі деякими з них, але в цілому стимулювала перехід українського сільського господарства на капіта­лістичні рейки.

Запитання для самодіагностики

1. Розкрийте особливості економічного розвитку США, Німеччини, Великобританії, Франції на зламі XIX – XX ст.

2. Назвіть загальні риси переходу до монополістичної стадії капіталізму.

3. Якими були причини зростання протиріч в аграрній сфері України на початку ХХ ст.?

4. Назвіть основні положення селянської реформи 1861 р. у Росії та особливості її реалізації в Східній Україні.

5. Назвіть характерні риси розвитку промисловості України на межі ХІХ – ХХ ст.

Проблемні запитання

1. Визначте причини зміни "лідера" на економічному олімпі на межі ХІХ – ХХ ст.

2. Чи могли Англія і Франція залишитися промисловими лідерами світу? Якими засобами можна було цього досягти?

3. Чому відміна кріпацтва була вимушеним заходом? У чому була непослідовність і незавершеність цієї реформи?

Тести

1. Яку назву носить імперіалізм у Франції:

а) військово-феодальний;

б) лихварський;

в) юнкерсько-буржуазний;

г) хижацький?

2. Процес монополізації в США здійснювався у формі:

а) трестів;

б) трестів і картелів;

в) картелів, трестів та синдикатів;

г) усіх можливих форм монополізації.

3. Яка форма монополістичних об’єднань переважала в Німеччині:

а) концерн;

б) трест;

в) картель;

г) конгломерат?

4. Яка форма монополістичних об’єднань переважала у Великій Британії:

а) концерн;

б) трест;

в) картель;

г) синдикат?

5. Причини втрати Англією світової економічної гегемонії в останній третині XIX ст.:

а) поразка у війні з США за незалежність останньої;

б) здійснення промислового перевороту в інших країнах на кращій технологічній основі;

в) невмілі прийоми ведення демпінгу на світовому ринку;

г) правильна відповідь відсутня.

6. Головний напрямок вивезення англійського капіталу в кінці ХIX ст.:

а) США;

б) Британські колонії;

в) Росія;

г) Китай.

7. У чому полягала особливість вивезення капіталу з Франції наприкінці ХІХ ст.:

а) інвестиції;

б) позики;

в) гуманітарна допомога;

г) репарації?

8. Головна причина економічного підйому в Німеччині наприкінці ХІХ ст.:

а) перемога над Францією;

б) об’єднання країни;

в) промисловий переворот розпочався пізніше;

г) дешева робоча сила.

9. Батьківщиною перших трестів є:

а) Німеччина;

б) Франція;

в) США;

г) Росія.

10. Відокремлена ділянка землі в межах села зі збереженням надвір­них будівель називалася:

а) хутір;

б) відруб;

в) колон;

г) усі відповіді правильні.

Резюме

Таким чином, на межі ХІХ – ХХ ст. у світі відбувалися докорінні зміни у характері ринкової економіки – відбувся перехід провідних країн до монополістичного капіталізму, заснованого на досягненнях науково-тех­нічного прогресу. Колоніальні імперії назавжди втратили першість і світовим економічним лідером стають США. У цей час закладено основи формування світового ринку та глобалізації, остаточно сформувалася система протиріч, що призвели до світових війн у ХХ ст.

Економіка України розвивалася в руслі світових тенденцій з деяким запізненням в рамках імперій, до складу яких входила. Велике значення для економічного розвитку України мали реформи, проведені царським урядом на межі століть, особливо земельна реформа Столипіна П. А.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 1610 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...