Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матеріал для поглибленого вивчення. Матеріал для поглибленого вивчення Термінологічний словник



Матеріал для поглибленого вивчення

    • Термінологічний словник

Принципи законності — це ті основні начала, керівні ідеї і основоположні вимоги, що розкривають її сутність, основу її змісту як обов'язкового режиму державного і суспільного життя. Саме у принципах розкривається соціальне та функціональне призначення законності, її сутність, роль і місце в суспільстві, зв’язок з іншими категоріями (правом, політикою, культурою тощо). Принципи законності - верховенство правового закону, невідворотність покарання за скоєні правопорушення, зв’язок законності з культурою, недопустимість протиставлення законності та доцільності, єдності законності та ін.
Гарантії законності — це умови суспільного життя і заходи, що вживаються державою для забезпечення режиму законності і стабільного правопорядку. Держава забезпечує реалізацію законності за допомогою системи її гарантій. Гарантіями законності є наявність у держави: по-перше, загальних умов забезпечення режиму законності (економічні, політичні, ідеологічні, моральні передумови); по-друге, спеціальних засобів забезпечення режиму законності (юридичні та організаційні гарантії)
Юридичні гарантії законності – це система правових засобів, передбачених законодавством, які зумовлені закономірностями суспільного розвитку та спрямовані на забезпечення такого режиму законності, за якого в усіх учасників правовідносин формується внутрішня необхідність у здійсненні правомірної поведінки, реалізація якої стає могутньою основою становлення та розвитку демократії на рівні держави і суспільства
Правопорядок — це режим (стан) упорядкованості, організованості суспільних відносин, що включає в свій зміст режим законності і її результат — систему правовідносин, які склались в результаті реалізації норм права

Висновки до теми 22

Висновки до теми 22

Наявність «правових законів» ще не вирішує проблем, пов’язаних із забезпеченням прав, свобод та інтересів людини і громадянина тощо. Аби правові закони запрацювали, має бути задіяна система забезпечення законності, що зумовлена метою держави, в цілому. При цьому зміцнення державної дисципліни є однією із найважливіших організаційних гарантій реалізації режиму законності, і врешті-решт, передумовою зміцнення правопорядку, в цілому

Висновки

Висновки

Право є унікальним, складним суспільно необхідним феноменом.
Право - як особливий суспільний феномен - передусім, має розглядитися як інструмент миру та злагоди у насиченому конфліктними інтересами соціальному середовищі; в цьому і полягає його первинне, загальносоціальне призначення. Спеціальне призначення права пов’язане з його юридичними, формально-визначеними проявами і полягає у його властивостях бути регулятором суспільних відносин. Юридичне право - це цілісна система загальнообов’язкових норм права, встановлених або санкціонованих державою та забезпечених державним примусом. При цьому, будучи «нормативним регулятором найважливіших суспільних відносин», юридичне право має забезпечувати законність та стабільність правопорядку.

6. Література до курсу з дисципліни «Теорі держави і права»

Література до курсу з дисципліни «Теорі держави і права»

Основна література

    1. Алексеев С.С. Теория права. – М., 1995.
    2. Гайдулін О.О. Теорія держави і права: Автодидактичний комплекс. – К.:ППП, 2003. – 240 с.
    3. Кельман М.С., Мурашин О.Г. Загальна теорія права (з схемами, кросвордами, тестами): Підручник. – К.:Кондор, 2002. - 353 с.
    4. Котюк В.О. Загальна теорія держави і права: Навчальний посібник. – К.:Атіка, 2005. - 590 с.
    5. Марченко М.Н. Правовые системы современного мира. Учебное пособие. – М.: ИКД „Зерцало –М”, 2001. – 400 с.
    6. Общая теория государства и права. Академический курс в 3-х томах. Изд.2-е,перераб. и доп. Отв.ред.проф. М.Н.Марченко. – М.:ИКД «Зерцало-М»,2002.- В 3-х т.
    7. Рабінович П.М. Основи загальної теорії права та держави. Видання 5-те, зі змінами. Навчальний посібник. – К.:Атіка. – 2001. – 176 с.
    8. Теорія держави і права. Академічний курс: Підручник/За ред.О.В.Зайчука, Н.М.Оніщенко. – К.:Юрінком Інтер, 2006.- 560 с.
    9. Теорія держави і права: Навч.посіб./А.М.Колодій, В.В.Копейчиков, С.Л.Лисенков та ін.; за заг.ред. С.Л.Лисенкова, В.В.Копейчикова. – К.:Юрінком Інтер, 2002. – 450 с.
    10. Опришко В.Ф. Сутність та основні напрями державно-правової реформи як умови модернізації суспільства і держави// Теоретичні та практичні проблеми правового забезпечення соціально-економічного та політичного розвитку суспільства і держави: Монографія/В.Ф.Опришко, Ф.П.Шульженко, О.О.Гайдулін та ін.; За заг.ред.В.Ф.Опришка, Ф.П.Шульженка. – К.: КНЕУ, 2006. – 702 с. - С. 277-297.
    11. Опришко В.Ф. Підготовці майбутніх юристів – високі вимоги// Проблеми вдосконалення підготовки юристів: професійні та морально-етичні аспекти: Зб.матеріалів наук.-метод.конф., жовтень, 2008 р. – К.:КНЕУ, 2008. - 272 с. –С.3-13.
    12. Сухонос В.В. Теорія держави і права: Навчальний посібник. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2005.- 450 с.
    13. Федоренко Г.О. Теорія держави і права: Навч.-метод.посіб. для самост.вивч.дисц.- К.:КНЕУ,2006. - 232 с.
    14. Шульженко Ф.П. Історія політичних і правових вчень: Підручник / Ф.П.Шульженко. – К.Юрінком Інтер, 2004.- 521 с.
    15. Шульженко Ф.П. Соціально-правова держава в Україні: проблеми становлення та модернізації: Монографія. – К.: КНЕУ, 2007. – 392 с.

Рекомендована література для поглибленого вивчення курсу





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 458 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...