Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Право і економіка



У соціальному взаємообміні, крім духовних, соціально-політичних та інших явищ і цінностей, визначну роль на формування та розвиток права відіграють також і відповідні економічні відносини (Таблиця 10.7). Економіка — це система відносин щодо виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ.
Нормальне функціонування суспільства, безпосередньо пов’язане із забезпеченням економічних потреб, що зумовлено у цивілізованому демократичному суспільстві необхідністю формування надійних передумов господарської, комерційної діяльності, передумов для самостійності, активності, ініціативи, забезпечення цілісності ринкової економіки, непорушністю власності, створення сприятливого розпорядження нею, закріплення економічного статусу товаровиробників, необхідністю формування для них стабільних та гарантованих економічних зв’язків тощо.
Водночас економічні, правові, як і багато інших суспільних явищ, є цілісними складовими соціальної життєдіяльності. Тому вони мають власне соціальне призначення, відносну самостійність та об’єктивні специфічні прояви. Тому перебільшення значущості економіки або, навпаки, права може призвести до викривлення об’єктивних тенденцій їх взаємозв’язку.
Економіка, певним чином, визначає, детермінує потребу у появі, існуванні та зміні правових форм. Проте взаємозв'язки права та економіки не вкладаються у просту схему відповідно «причина — наслідок». Правова форма є способом існування, вираження, розвитку і перетворення економічного змісту. Взаємодія між цими двома складними системами відбувається таким чином, що зміни в одній з них спричиняють порушення стабільності в іншій. Кожна з систем являє собою цілісне утворення із самостійною логікою свого розвитку. Право не просто оформляє економічний зміст, а є його найважливішим елементом, оскільки порядок економічних відносин, які підтримуються державою, — один із найважливіших проявів юридичного права.
Економічні явища перебувають під впливом не тільки стихійних соціально-економічний процесів, але й раціональних факторів, і, передусім, шляхом впливу держави за допомогою правових засобів, законодавства тощо. Коли певні тенденції, що стали помітними в економіці, знаходять своє адекватне відображення в правовій формі, процес функціонування економіки відбувається нормально, що свідчить про ефективність юридичного права. З часом економічні відносини і правова форма, яка їх забезпечує, втрачають об’єктивну необхідність, застарівають, що вимагає реформування усієї економіки або її окремих сторін і нового законодавчого забезпечення цих економічних відносин





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 506 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...