Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Право та його складна природа




Право – це складний суспільний феномен (Таблиця 10.1.). Висхідним, первинним є загальносоціальне право, оскільки саме у правових ідеалах про свободу та справедливість полягають уявлення про те, яким має бути юридичне право.Загальносоціальне право для своєї реалізації потребує вираження у конкретних формах об’єктивного права, які охороняються та забезпечуються державою. Поява законодавства та інших форм, які закріплюють право, є офіційним свідченням того, що держава бере під свою охорону ті чи інші прояви суспільного життя. Своєю чергою, без реалізації норм права в суб’єктивних особистих правах у площині фактичних правовідносин, юридичні нормативні документи, врешті-решт, перетворюється у «пам’ятки права».
При цьому взаємозв’язок, що існує між належним і дійсним, між нормою права і суб’єктивним правом, на практиці, як правило, виявляється відповідно і у зворотньому напрямі. Зокрема, це відбувається у зв'язку з появою нових форм ринкових відносин, прояви яких, як правило, виникають у площині життєвих реалій і лише згодом закріплюються на законодавчому рівні тощо. Подібні тенденції особливо чітко можна прослідкувати у суспільствах перехідного типу.
Юридичне право завжди відображає потреби суспільного розвитку і спрямоване на нормативне регулювання суспільних відносин. Під час формального закріплення цих відносин вони втілюються в конкретні права і обов'язки, які безпосередньо формулюються державою і встановлення яких випливає з потреб подальшого розвитку суспільних відносин. Правовідносини стають юридичним вираженням відносин, які виникають, виходячи з певних суспільних потреб, на основі накопичення певного досвіду і перевірки їх життям. Згодом ці об'єктивні суспільні реалії, закріплюються в площині юридичного права та забезпечуються державою.
Соціальна цінність права як складного суспільного феномену, передусім, розкривається у його цінності як міри свободи та як форми свободи. Коли мова йде про цінність права як міри свободи людини, мається на увазі його значущість бути виразником природного права, усезагальних інтересів, соціальної справедливості, джерелом оновлення суспільства, виступати в демократичному громадянському суспільстві чинником прогресивного соціального розвитку.
Коли мова йде про формальну цінність права, ми говоримо про його значущість в якості нормативного регулятора суспільних відносин, здатного владнати економічну взаємодію учасників політичного механізму, закріпити відповідну форму державної влади, організувати суспільний порядок, що, врешті-решт, спрямоване на усунення свавілля, суб’єктивізму, надання об’єктивності соціальним процесам. При чому юридичне право як нормативний регулятор суспільних відносин забезпечує найбільш важливі суспільні потреби та інтереси як у межах певної спільноти, так і на рівні, світового співтовариства





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 575 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...