Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття функцій держави та їх класифікація



Механізм держави будується, насамперед, з урахуванням мети, завдань та призначення держави в певний історичний період її існування.
Мета держави зумовлює відповідні завдання держави - ті конкретні пріоритети, які ставить перед собою держава задля задоволення певних потреб (Таблиця 9.2).
На виконання відповідних завдань спрямовуються певні напрями діяльності держави (функції).
Необхідність поєднання в одній темі питань, присвячених і функціям, і механізму держави, обумовлена, передусім, тим, що призначення держави та її органів, (що виявляється у функціях) дозволяє осмислити реальні причини утворення в системі державного апарату тих чи інших органів, зрозуміти шляхи реформування державного апарату тощо.
Розглядаючи функції держави, слід наголосити, що поняття «функція держави» і «завдання держави» не тотожні; у функціях держави знаходять свій прояв її завдання. Завдання держави обумовлюють відповідні напрями діяльності держави (функції держави), виходячи з мети держави. Так, основні функції соціально-правової держави – це визначені її загально-соціальним призначенням та відповідними завданнями - основні напрями діяльності.
Функція «розкриває» реальне призначення державної діяльності, виявляє, що в державі є головним.
Серед головних ознак, притаманних функціям держави, зокрема, визначається, те, що у функціях безпосередньо знаходить своє вираження соціальна сутність держави, конкретно-історичні умови її існування, а також чітко виявляється те, чиї інтереси – усього суспільства чи лише окремих його частин (класів, соціальних груп тощо) вона виражає і забезпечує. Тобто головні завдання держави на тій чи іншій стадії її розвитку зумовлюються конкретно-історичними умовами, відповідними потребами суспільства. Головні напрями діяльності держави (її функції), виникають, здійснюються і розвиваються відповідно до тих завдань, що належить виконувати державі у конкретних історичних умовах.
Завдання і функції держави – це нерозривні соціальні явища, які тісно взаємопов’язані. Завдання, зумовлені метою держави, випливають із економічних, політичних, соціальних та інших потреб суспільства. Опанування багатогранної природи функцій держави дозволяє їх класифікація (Таблиця 9.3.).
Функція як напрям діяльності держави - це процес вирішення завдань за допомогою певних форм і методів. Держава здійснює функції у відповідних формах, застосовуючи у своїй діяльності певні методи (Таблиця 9.4, таблиця 9.5.)





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 655 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...