Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відмінність ринку нерухомості від інших ринків



Конспект лекцій

З дисципліни

«РЕГУЛЮВАННЯ РИНКІВ НЕРУХОМОСТІ»

Затверджено на засіданні

кафедри кадастру територій

Протокол №1 від 01.09.2015

ТЕМА 1. ринок нерухомості як об'єкт державного регулювання.

З точки зору системного аналізу, невід'ємними складовими частинами ринку нерухомості є:

1) нерухоме майно;

2) право власності, а також інші майнові і немайнові права по відношенню до нерухомого майна;

3) підприємницька діяльність, яка регулюється ГК і ЦК України, а також відповідними законами і нормативними актами.

4) рівність учасників цивільних угод та їхні інтереси, що охороняються законом, зокрема: недоторканість приватної власності, судовий захист громадянських прав, неприпустимість довільного втручання кого-небудь у приватні справи.

Виходячи з ключових складових, можна сформулювати наступне визначення ринку нерухомості:

Ринок нерухомості (Realty Market) - сектор національної економіки, що об'єднує такі елементи як суб'єкти, об'єкти, процеси і функції управління ними в складну соціально-економічну систему при створенні, розвитку і обороті нерухомості на користь громадського споживання.

Для функціонування ринку повинна дотримуватися умова, коли хоч би один з суб'єктів ставить собі за мету накопичення благ шляхом підприємницької діяльності, а держава має право і обов'язок регулювання ринку і часткового перерозподілу благ від суб'єктів-підприємців до суб'єктів, що не є такими.

Базовими економічними функціями ринку нерухомості є:

1) створення об'єктів нерухомого майна для забезпечення національної економіки і суспільного споживання – кінцева соціальна функція ринку нерухомості, яка здійснюється шляхом підприємницької діяльності, регульованої державою. Це зовнішня базова економічна функція ринку нерухомості як системи по відношенню до предмета цього ринку;

2) перерозподіл (частковий або повний) створюваних об'єктів нерухомості і прав на них – внутрішня базова економічна функція ринку нерухомості як системи по відношенню до предмету цього ринку (елементів системи).

Дві базові економічні функції ринку нерухомості як сектору національної економіки включають п'ять функціональних завдань:

- економічно ефективне рішення соціальних завдань, пов'язаних із створенням і використанням корисних властивостей нерухомості;

- економічний перерозподіл усіх видів прав на об'єкти нерухомості від одного економічного суб'єкта до іншого;

- економічний і правовий захист тих, що виникають у суб'єктів прав (забезпечення економічної ліквідності речових і інших прав на нерухоме майно);

- економічний перерозподіл інвестиційних потоків між тими, що конкурують спосіб-мі використання земель і видами нерухомості;

- економічно вільне (саморегулівне) формування цін на об'єкти і послуги.

Отже, ринок нерухомості – це керована, саморегулівна, складна соціально-економічна система зі зворотними зв'язками. Особливість розвитку такої системи – коливальний характер процесів, що протікаютьвдбуваються в них, тобто обов'язкове чергування підйомів і спадів з більш менш короткочасними періодами стабільності. Отже, динаміка розвитку ринку нерухомості, як і процеси, в економіці країни характеризується циклами: спад (рецесія) - відновлення - підйом (зростання) - надвиробництво.

Відзначимо, що основні положення теорії управління кібернетичними системами базуються на твердженні, що в складних соціально-економічних системах роль особи, що приймає рішення (ЛПР - оцінювач), досягає 70% і більш. Проте при цьому інтелектуальний рівень ЛПР повинен перевищувати складність вирішуваної задачі.

Відмінність ринку нерухомості від інших ринків

Ринки нерухомості вже за своєю природою відрізняються від ринків цінних паперів і інших високоорганізованих товарних ринків. Передусім, відмінності ринку нерухомості від інших розвинених ринків виникають від особливостей товару – об'єктів нерухомості. Основні відмінності наведено у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1143 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...