Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Родові та власні ознаки нерухомого майна як особливого товару



1. Стаціонарність, нерухомість. Ця ознака характеризується міцним фізичним зв’язком об’єкта нерухомості із земною поверхнею та неможливістю його переміщення у просторі без фізичного руйнування й нанесення шкоди, що робить цей об’єкт непридатним для подальшого використання.

2. Матеріальність. Нерухомість завжди функціонує у натурально-речовій формі. Фізичні характеристики об’єкта нерухомості включають, наприклад, дані про розміри, форму, поверхню, ландшафт.

3. Довговічність. Термін використання нерухомості вище ніж термін використання усіх інших товарів (винятком є окремі види коштовного каміння й виробів із дорогоцінних матеріалів).

Крім загальних родових ознак нерухомості, можна виділити і власні ознаки, які визначаються конкретними показниками залежно від виду об’єкта нерухомості. Так, практично неможливо говорити про дві однакові квартири, земельні ділянки, споруди, оскільки у кожної обов’язково будуть відмінності:

· розташування відносно інших об’єктів нерухомості, до частин світу, до інфраструктури. Це свідчить про унікальність і неповторність кожного окремого об’єкта нерухомості.

· нерухомість володіє підвищеною економічною цінністю. Це зумовлено тим, що вона призначена для довгострокового використання і не споживається у процесі використання.

· нерухомість має конструктивну складність, що вимагає значних витрат на підтримання її у належному стані;

· об’єкт нерухомості завжди має своє функціональне призначення, яке може бути виробничим і невиробничим. Об’єкти виробничого призначення прямо чи опосередковано беруть участь у виробництві продукції, наданні послуг. Об’єкти невиробничого призначення забезпечують умови для проживання та обслуговування людей.

Нерухомість завжди виступає як об’єкт довгострокового інвестування. До характеристик нерухомості як об’єкту довгострокового інвестування можна віднести довгий період вкладень, низьку ліквідність, нестандартизовану ринкову інформацію, приватний характер інвестицій.

Важливо відмітити й те, що нерухомість є товаром, предметом споживання, а також активом. І хоча товарний ринок, інвестиційний ринок і ринок капіталів є тісно взаємопов’язаними, зміни на них не відбуваються повністю. Зміни на ринку капіталу можуть

вплинути на дохідність інвестицій в нерухомість так же сильно, як і зміни на товарному ринку.

На думку Дж. Фрідмана та Н. Ордуея, ринок нерухомості – це певний набір механізмів, за допомогою яких передаються права на власність та пов’язані з нею інтереси. Ринок нерухомості – один із основних видів ринків, який у взаємодії з ринком товарів і послуг та ринком капіталів визначає особливості господарського механізму сучасної регульованої економіки.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1572 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...