Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення



При призначенні за окремі злочини, що утворюють сукупність злочинів або сукупність вироків, різних видів покарання виникає пи­тання, як застосувати принцип складання цих покарань. Так, за один злочин особа була засуджена до позбавлення волі, а за інший до виправ­них робіт, або за один з них – до обмеження волі, а за інший, напри­клад, – до арешту і т. д. Частина 1 ст. 72 у такому випадку встановлює жорстке правило при складанні в цих випадках менш суворе покарання переводиться в більш суворе. Причому закон формулює і співвідно­шення окремих видів покарань, визначає “шкалу” їх еквівалентів.

1) одному дню позбавлення волі відповідають.

- один день тримання в дисциплінарному батальйоні військово­службовців або арешту;

- два дні обмеження волі,

- три дні службового обмеження для військовослужбовців або три дні виправних робіт;

- вісім годин громадських робіт.

2) одному дню тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або арешту відповідають:

- два дні обмеження волі,

- три дні службового обмеження для військовослужбовців або три дні виправних робіт.

3) Одному дню обмеження волі відповідають

- три дні службового обмеження для військовослужбовців або три дні виправних робіт;

4) Одному дню обмеження волі або арешту відповідають:

- вісім годин громадських робіт.

Так, якщо особа засуджена за один із злочинів до позбавлення волі до трьох років, а за інший до виправних робіт на один рік, то суд зо­бов’язаний перевести менш суворе покарання (виправні роботи) у більш суворе (позбавлення волі), керуючись зазначеною вище шкалою у співвідношенні 1: 3. У нашому випадку один рік виправних робіт дорівнює чотирьом місяцям позбавлення волі. Тому суд приєднує чо­тири місяці до трьох років, призначених за інший злочин, і за сукуп­ністю визначає покарання три роки і чотири місяці позбавлення волі.

Нарешті, слід мати на увазі, що практично дуже часто особа до призначення покарання, у тому числі і за сукупністю злочинів і виро­ків, знаходилася в попередньому ув’язненні. У цьому разі ч. 5 ст. 72 наказує суду при засудженні особи до позбавлення волі зараховувати попереднє ув’язнення в строк покарання з розрахунку день за день, а при засудженні до інших видів покарань – відповідно до шкали екві­валентів покарань, зазначених вище і передбачених ч. 1 ст. 72. Якщо ж особа засуджується до інших покарань, у цій шкалі не зазначених (наприклад, до штрафу або до позбавлення права обіймати певні по­сади або займатися певною діяльністю), суд, враховуючи попереднє ув’язнення, може пом’якшити покарання або повністю звільнити за­судженого від відбування покарання.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 343 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...