Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Філософія досократиків



ТЕМА: АНТИЧНА ФІЛОСОФІЯ

План

1. Філософія досократиків

1.1. Мілетська школа філософії

1.2. Філософія Геракліта Ефеського

1.3. Піфагор та філософія піфагорійців

1.4. Ксенофан та Елейська школа філософії. Парменід. Зенон Елейський

1.5. Емпедокл

1.6. Анаксагор

1.7. Атомістика Левкіппа-Демокріта

2. Грецька класична філософія

2.1. Софісти

2.2. Сократ

2.3. Платон

2.4. Арістотель

3. Елліністично-римська філософія

3.1. Стоїцизм

3.2. Епікуреїзм

3.3. Скептицизм

3.4. Неоплатонізм

Філософія досократиків

Початковий, самий перший період філософії в Давній Греції носить назву досократівського – він продовжувався з VI по IV ст. до н. е., коли почав філософствувати Сократ. Філософи-досократики засумнівались в основних знаннях, які давала їм міфологія, – знання про утворення світу, про богів, про закони, які керують природою. Що насправді лежить в основі світу, як він розвивається, і чи відбувається цей розвиток взагалі – такі питання ставили вони. Напрям їх філософського пізнання був спрямований в основному на будову світу.

Але не треба думати, що перші філософи не приділяли уваги людині, оскільки людина для давніх греків була нерозривно пов’язаною зі світом, була його маленьким відображенням. Якщо світ був Космосом, макрокосмом, то людина – мікрокосм, частина і подібність Космосу. Поняття першооснови, або першоматерії, буття і небуття, руху та спокою, необхідності та випадковості, нарешті смерті та безсмертя – відносились як до світу, так і до людини. Через них перші грецькі філософи намагались зрозуміти, що таке добро і що таке зло, свобода та рабство, душа і розум (логос). Фрагменти та висловлювання, що дійшли до нас, часто загадкові і темні для розуміння сучасної людини, але спробувати зрозуміти їх необхідно, адже тоді стане зрозумілим багато з того, що стало основою для всієї наступної філософії.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1151 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...