Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Атомістика Левкіппа-Демокріта



З другої половини V ст. до н. е. Одним з культурних центрів Греції стає м. Абдери, у якому жили філософи Левкіпп (500 – 440 рр. до н. е.) та Демокріт (460 – 370 рр. до н. е.). Постать Левкіппа і на сьогодні викликає значні дискусії, оскільки не збереглося виключно достовірних свідчень про перебіг його життя і творчості. Однак існує припущення, що принципи теорії атомізму в основі були започатковані саме Левкіппом, а розвинені згодом у цілісне вчення Демокрітом.

Так само існує проблема щодо визначення точних дат життя Демокріта. Найвірогідніше Демокріт народився 460 року до н. е. Його основна праця мала назву «Велика світобудова», у якій філософ розглядав практично всі галузі тогочасного знання.

Таким чином, Левкіпп першим сказав, що Всесвіт складається із порожнечі і повноти, з яких виникає і знову розпадається нескінченна кількість світів, що представляють собою вихрові згустки великої кількості різноманітних тіл. Ці тіла Левкіпп назвав атомами («атомос» – «неподільний»).

Демокріт, як і Левкіпп, вважав, що в світі існують два начала – порожнеча і атоми. Його уявлення про атоми дещо відрізнялись від сьогоднішніх – він вважав, що атоми мають випуклості і гачкоподібні зачіпки, отже при зіткненні вони можуть з’єднуватись і утворювати стійкі структури (тіла). Істотними відмінностями атомів є їх форма, розмір, місцеперебування, порядок та вага. Атоми бувають кулеподібні, пірамідальні, неправильної форми, кутові, ввігнуті тощо. Кожен атом сам собою вічний і незмінний. Всі речі в світі існують як з’єднання атомів: «Атоми... рухаються в нескінченній порожнечі, при цьому вони стикаються один з одним, завдяки цьому вони з’єднуються, і з цього виникає все те, що ми бачимо».

Великі скупчення атомів в своєму русі утворюють вихрові потоки – так, за Демокрітом, виникають цілі світи, в яких все відбувається з необхідністю. Демокріт заперечував існування випадковості. Все, що відбувається, має свою причину – рух атомів. Тому Демокріт бачив задачу пізнання в тому, щоб дізнатись про причини всього. Такий погляд в подальшому почав називатись детермінізмом.

Пізнання, за Демокрітом, включає в себе два ступені. Перший, нижчий ступінь – це чуттєве пізнання. Від кожного тіла йде випромінення, яке представляє найтонші шари атомів, що відділяються від його поверхні – їх філософ назвав образами (ідолами). Органи чуття людини сприймають саме ці образи. Але таке пізнання недосконале, адже з’єднання атомів швидко зникають. Тому вищим ступенем пізнання є пізнання за допомогою розуму, яке пізнає причинно-наслідкові зв’язки в речах.

З атомістикою пов’язані і уявлення Демокріта про душу людини. Вона складається з малих колоподібних цілковито гладеньких і дуже рухомих атомів, що мають вогняну природу. Душа розподілена по всьому тілі людини і відповідає за всі її дії, відчуття та емоції, її розумова частина розташована у мозкові. Життя душі, за Демокрітом, підтримується диханням, а коли людина помирає, то і душа розпадається на окремі атоми.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 5630 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...