Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розв'язок диференціальних рівнянь I порядку методом Ейлера



Розглянемо задачу охолодження тіла, яка може бути сформульована слідуючим чином: при обході два єгері знайшли підстрелену тварину. В засаду попали два браконьєри, які стверджували, що не винні. Для повного доказу вини браконьєрів потрібно було точно знати час вбивства. Допоміг закон випромінювання тепла: . Швидкість охолодження тіла в повітрі пропорційна різниці температур тіла і повітря, де y- температура тіла, Z- температура повітря, k- коефіцієнт пропорційності.

Розв’язок зв’язаний з аналізом співвідношення, отриманого після інтегрування диференціального рівняння:

; y¹a.

Якщо відомо, що за годину температура тварини зменшується з 310С до 210С, а температура повітря стала і рівна 210С, можливо визначити коефіцієнт пропорційності: .

Підставляючи тепер визначений коефіцієнт k та початкову температуру тіла 370С, отримаємо: (2 год. 6 хв.). Як видно, залежність зміни температури з часом описується експоненціальним законом.

Якщо ж температура повітря змінюється з часом, закон охолодження тіла запишеться у вигляді лінійного неоднорідного звичайного диференціального рівняння: , яке вже не досить легко розв’язати аналітично.

Розглянемо чисельну схему Ейлера. Нехай потрібно розв'язати рівняння на проміжку з початковою умовою y(a) = y0. Кінцево-різницевий метод полягає в тому, що розбиваємо проміжок [a,b] на N відрізків. Для розв'язку задачі необхідно, вийшовши з початкової точки, йти з кроком h = , знаходячи все новіші значення функції. При цьому, x(k)=a+kh, (k = 0,1...N), а сама ітераційна схема Ейлера приймає вигляд: y0=y0; y(k+1)=y(k)+hf(x(k),y(k)), k = 0,1...N-1, тобто розв'язок y(k+1) в наступній точці знаходиться як відрізок дотичної, проведеної в точці x(k) (Рис.5.1). Схема Ейлера виникає з розкладу Тейлора в околі точки xk: при нехтуванні доданками з похідними старшими за першу.

Геометричний зміст метода Ейлера в апроксимації розв’язку на відрізку [xk,xk+1] відрізком дотичної, проведеної до графіка розв’язку в точці xk (див. Рис.5.1).

Рис.5.1.

Даний підхід необхідно реалізувати для задачі про охолодження тіла до температури навколишнього середовища Z.

Завдання 1. Визначити час x, за який тіло охолодиться до температури 25oС, якщо початкова температура тіла 38oС, навколишнього середовища 10oС, коефіцієнт пропорційності 0.2 (1/год). Затабулювати значення температури тіла на протязі перших 10 год.

Завдання 2. Ті самі параметри, тільки температура середовища рівномірно падає на 0.5 град/год.

Завдання 3. Температура середовища падає на 0.05 град/год на протязі перших 5 год. і росте на 4 град/год потім також рівномірно.

5.2. Методи Рунге-Кутта

Похідні апроксимуються через значення функції f(x,y) в точках на інтервалі [x0, x0+h], які вибираються з умови максимальної близькості алгоритму до ряду Тейлора.

В залежності від старшого степеня h, з якою враховуються члени ряду, побудовані обчислювальні схеми Рунге-Кутта різного порядку.

Наприклад, схема для другого порядку точності має вигляд:

(5.1)

Підвищення точності обрахунку досягається при використанні

багаточленних схем. Cхема Рунге-Кутта четвертого порядку точності полягає в дробленні переходу від x(k) до x(k+1) на чотири етапи. При цьому, y(k+1)=y(k)+ (k1+2k2+2k3+k4);

k1=f(x(k), y(k));

k2=f(x(k)+ , y(k)+ k1);

k3=f(x(k)+ , y(k)+ k2);

k4=f(x(k)+h, y(k)+k3h).

.

Рис.5.2





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1529 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...