Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сплайн-апроксимація



Сплайном називається визначена в певній області кусково-поліноміальна функція, тобто функція, яка складається з поліномів m–го степеня, де N - кількість інтервалів.

Для прикладу, розглянемо інтерполяцію функції за допомогою кубічних сплайнів. Нехай на відрізку [a,b] осі х задана сітка a=x0< x1<…< xn=b, в вузлах якої задані значення функції . Сплайном буде функція, яка задовольняє таким вимогам:

1) g(x) неперервна разом з похідними до другого порядку включно;

2) на кожному відрізку [xi,xi+1] g(x) є кубічним поліномом , а більш детально (4.9)

де hi =xi+1-xi - крок по х, mi= (x). Для повної визначеності необхідно знати значення xi, yi, mi;

3) в вузлах сітки виконуються рівності . Дана умова дозволяє з рівностей (4.6) отримати систему лінійних рівнянь для знаходження mi:

(4.10)

Але дана система ще не повністю визначає mi.

4) (x) задовольняє граничним умовам (а)= (b)=0. Тепер отримаємо замкнуту систему рівнянь для знаходження невідомих mi. Якщо граничні умови задані у вигляді m1…mn =0 отримуємо силову функцію. При mn=m1 та mn+1=m2 періодичну і т.д.

Таким чином, задача побудови сплайн-поліномів зводиться до знаходження коефіцієнтів нормального кубічного полінома на кожному з відрізків інтерполяції. Далі можливе знаходження значень функції в будь-якій точці проміжку [a,b] – задача апроксимації, або за межами цього проміжку – задача екстраполяції. Так, якщо x<xi, то екстраполяцію проводять за формулою

(4.11)

Аналогічно, для x<xn: . При цьому, вважається, що нахил лінійної ділянки g(x) рівний похідній в крайній точці. Якщо сплайн-поліном будується на основі функції сумованих з квадратом других похідних, то ця інтерполяційна формула мінімізує функціонал: на цьому класі функцій. Функціонал можна інтерпретувати як аналог потенціальної енергії пружного стержня, закріпленого в точках площини (xk,yk), а на кубічних сплайнах реалізується мінімум цієї енергії.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 743 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...