Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кільце



Рис. 4.12. Топологія «кільце»

При топології «кільце» комп'ютери підключаються до кабелю, замкнутому в кільце. Сигнали передаються по кільцю в одному напрямку. У цьому випадку дані передаються від одного комп'ютера до іншого на зразок естафети. Комп’ютер, що «бажає» передати інформацію, посилає спеціальний маркер із своїми даними. В цьому маркері також міститься адреса відправника та одержувача. Комп’ютер-одержувач, прочитавши його, посилає цей же маркер назад, щоб підтвердити одержання, а відправник, в свою чергу, одержує його і передає наступному в кільці комп’ютеру, щоб і він мав можливість передати свої данні. Отже, якщо комп'ютер одержить дані, призначені для іншого комп'ютера, він передає їх далі по кільцю. Якщо дані призначені для нього, вони далі не передаються. «Кільце» – це активна топологія. Тут кожен комп'ютер виступає в ролі репітера, підсилюючи сигнали і передаючи їх наступному комп'ютерові.

Переваги кільцевих локальних мереж:

· при використанні відповідних детермінованих методів доступу в таких мережах не тільки гарантується доступ кожного абонента через визначені інтервали часу незалежно від навантаження мережі, але і допускається одночасна передача інформації декількома абонентами;

· невисока вартість мережних інтерфейсів, що реалізують прямі методи передачі і керування доступом у мережу;

· порівняльна простота використання волоконно - оптичної лінії зв'язку.

Недоліки кільцевих мереж:

· при додаванні або заміні вузла необхідна зупинка в роботі мережі і тимчасовий розрив кільця;

· вихід з ладу вузла мережі перериває роботу всієї мережі.

Зірка.

Рис. 4.13. Топологія «зірка»

При топології «зірка» усі комп'ютери за допомогою сегментів кабелю через спеціальний мережний адаптер підключаються до центрального компонента, що називається концентратором (hub). Сигнали від передавального комп'ютера надходять через концентратор до всіх інших. У мережах з топологією «зірка» підключення кабелю і керування конфігурацією мережі централізовані. Центральним вузлом у топології «зірка» є концентратор.

Концентратори бувають трьох видів:

· Активні концентратори регенерують і передають сигнали так само, як це роблять репітери.

· Пасивні – просто пропускають через себе сигнал не підсилюючи і не відновлюючи його.

· До гібридних концентраторів можна підключити кабелі різних видів.

Для збільшення продуктивності мережі та підтримки постійної швидкості обміну для всіх з’єднань водночас замість концентратора треба використовувати комутатор (Switch), який організовує віртуальні канали для кожного з’єднання між вузлами мережі.

Переваги мережі з топологією «зірка»:

· Якщо вийде з ладу тільки один комп'ютер (або кабель, що з'єднує його з концентратором), те лише цей комп'ютер не зможе передавати або приймати дані по мережі.

· Мережі, побудовані не концентраторах, легко розширити, якщо підключити додаткові концентратори.

· При використанні топології "зірка" легше знайти несправність у кабельній мережі.

Недоліки:

· Тому що всі комп'ютери підключені до центральної точки, для великих мереж значно збільшується витрата кабелю.

· Якщо центральний компонент вийде з ладу, то порушиться робота усієї мережі.

· Аналогічно до шинної топології, цей варіант схильний до зменшення продуктивності при збільшенні кількості комп’ютерів в мережі.

Існують і комбіновані типи мереж, що сполучають кращі якості однорангових мереж і мереж на основі сервера.

Зірка-шина. Це комбінація топологій «шина» і «зірка».Найчастіше це виглядає так: кілька мереж з топологією «зірка» поєднуються за допомогою магістральної лінійної шини. У цьому випадку вихід з ладу одного комп'ютера не робить ніякого впливу на мережу – інші комп'ютери як і раніше взаємодіють один з одним. А вихід з ладу концентратора спричинить за собою зупинку підключених до нього комп'ютерів і концентраторів.

Зірка-кільце. Здається трохи схожої на зірку-шину. І в тієї, і в іншій топології комп'ютери підключені до концентратора, що фактично і формує кільце або шину. Відмінність у тім, що концентратори в зірці-шині з'єднані магістральною лінійною шиною, а в зірці-кільці на основі головного концентратора вони утворять зірку.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 622 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...