Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІІ. ІІ Мережні програмні засоби



Щоб ваша мережа, що складається з комп'ютерів, з'єднаних будь-якими вищеописаними методами, запрацювала, вам необхідна мережна операційна система (NOS - network operational system), що забезпечує функціонування мережі, включаючи роботу мережних додатків, спільне використання файлів і принтерів і т.п. Існують NOS,реалізовані системами Windows різних версій, тут же ми коротко обговоримо деякі аспекти роботи NOSдля того, щоб ви знали, що можна чекати від мережної операційної системи і чим вони розрізняються. Ми не будемо докладно обговорювати всі представлені на ринку мережні операційні системи, а просто приведемо деякі основні зведення.

Більшість мережних операційних систем багато в чому схожі. Будь-яка NOS повинна забезпечувати якісь інструменти, що дозволяють клієнтським комп'ютерам спільно використовувати мережні ресурси й устаткування, забезпечувати мережний захист, зв'язок із зовнішнім світом і так далі. Завдяки конкуренції виробників, як тільки в одній з NOS з'являється який-небудь новий засіб, інші мережні операційні системи виступають за нею, надаючи подібний засіб. Діапазон цих функціональних засобів може бути різним. В одних NOS вони можуть бути більш могутніми, в інших менш, у залежності від способів їхньої реалізації.

Одне з основних розходжень між мережними операційними системами полягає в типі мереж, для яких вони спроектовані, а саме, чи відноситься мережа до числа клієнт/серверних або однорангових. Операційні системи мереж клієнт/сервер спроектовані винятково для обслуговування запитів мережних клієнтів. З іншого боку, NOS однорангових мереж спроектовані для обслуговування запитів як із загальносітьовим, так і локальним ресурсом. Простіше говорячи, NOS однорангових мереж орієнтовані на надання користувачам загальних мережних ресурсів, і цим їхні мережні функції й обмежуються, а клієнт/серверні NOS мереж мають більш широкі повноваження, виконуючи, наприклад, ідентифікацію мережних користувачів, забезпечуючи мережний захист і інші функції.

Розходження між цими типами NOS головним чином полягає в призначенні пріоритетів виконання мережних запитів у порівнянні з тими запитами, що генеруються локально.

Операційні системи мереж клієнт/сервер крім усього, оптимізовані для роботи в мережі, оскільки забезпечують:

1. Кращий захист.

2. Більш ефективну організацію даних для прискорення пошуку.

3. Більш розроблені методи збереження файлів.

4. Кращу підтримку спільного використання устаткування.

У цілому, клієнт/серверні операційні системи могутніше однорангових, котрі придатні лише для реалізації спільного використання ресурсів невеликих мереж.

Помітимо, що новітнє сімейство серверних операційних систем Windows 2003 висуває до устаткування серверних комп'ютерів досить високі вимоги. Докладніше познайомитися з ними можна на сайти Microsoft, однак відразу вкажемо, що мінімальний обсяг пам'яті, що забезпечує установку Windows 2003 версії Standard, повинний бути не менш 128 Мбайт, а нормальне функціонування системи вимагає вдвічі більшого обсягу пам'яті. Мінімально підтримувана швидкість процесора дорівнює 133 мГц, але нормальне функціонування зазначених серверів забезпечується тільки для процесорів зі швидкістю понад 500 мГц.

Мережні операційні системи обох типів, хто б їх ні робив і яку би мережну технологію вони ні підтримували, включають засобу для забезпечення роботи мережі В число найважливіших інструментів, що застосовуються з цією метою, входять наступні дві речі: протоколи і служби.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...