Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІІ. ІV Вибір топології мережі



Термін "топологія" (узятий з математики) у даному випадку позначає поняття "структура". Фізична топологія визначає, яким чином комп'ютери електрично, тобто на фізичному рівні, приєднані до мережі. Крім фізичної топології, мережі підрозділяються по логічній топологі ї, що визначає, яким образом мережні комп'ютери взаємодіють один з одним, тобто в якому порядку вони передають один одному інформацію.

Кожна топологія мережі накладає ряд умов. Наприклад, вона може диктувати не тільки тип кабелю, але і спосіб його прокладки. Також топологія може визначати спосіб взаємодії комп'ютерів у мережі. Різним видам топологій відповідають різні методи взаємодії. Існують три основних види топологій: "шина", "зірка" і "кільце".

Шина.

Рис. 4.12. Топологія «шина»

Дана топологія відноситься до найбільш простих і широко розповсюджених. Вона має лінійну конфігурацію, при якій усі комп'ютери з'єднані паралельно одним кабелем, що називається магістраллю або сегментом. Дані у виді електричних сигналів віддаються всім комп'ютерам мережі; однак інформацію приймає тільки той, адреса якого відповідає адресу одержувача. Але, тому що дані поширюються по всій мережі, якщо не здійснювати ніяких спеціальних дій, сигнал, досягаючи кінця кабелю, буде відбиватися і не дозволить іншим комп'ютерам здійснювати передачу. Щоб запобігти ефекту відображення сигналів, до кінців кабелю підключають термінатори (кінцеві резистори), що поглинають ці сигнали. Передавати дані одномоментно може тільки один комп'ютер. Тому, чим більше комп'ютерів у мережі, тим менше її пропускна здатність.

Шина – пасивна топологія. Це значить, що комп'ютери тільки «слухають» передані по мережі дані, але не переміщають їх від відправника до одержувача. Тому, якщо один з комп'ютерів вийде з ладу, це не позначиться на роботі інших. У випадку, коли порушується цілісність кабелю або з’єднувального пристрою на будь-якій ділянці мережі, то вся мережа перестає працювати.

В зв’язку з тим, що тут використовується один загальний кабель, мережні методи взаємодії пропонують розподілену (Shared) в одному часовому проміжку обробку всіх запитів на з’єднання та передачу інформації від всіх комп’ютерів. В ситуації, коли кількість під’єднаних до мережі машин збільшується, час обробки кожного запиту збільшується, а сумарна продуктивність мережі сильно зменшується.

Мережа Ethernetявляє приклад мережі з логічною топологією шини, оскільки всі комп'ютери мережі чують друг друга, одержуючи дані з єдиної шини. Вихідною фізичною топологією Ethernet, обговореної в специфікації 10Base2, була шинна топологія, однак у наступному фізична топологія мереж Ethernetбула замінена топологією зірки.

Розширення ЛОМ.Збільшення ділянки, що охоплюється мережею, викликає необхідність її розширення. У мережі з топологією «шина» кабель звичайно подовжується двома способами:

1. Для з'єднання двох відрізків кабелю можна скористатися коннектором. Але зловживати ними не варто, тому що сигнал при цьому слабшає.

2. Також можна скористатися репітером. Він підсилює сигнал перед передачею його в наступний сегмент.

Переваги шинної мережі:

· можливість додавання або виключення вузлів без повторної ініціалізації мережі;

· забезпечення працездатності мережі при виході з ладу одного або декількох вузлів;

· можливість розподіленого керування роботою мережі через вузлові інтерфейси;

· значне підвищення надійності роботи мережі за рахунок використання кращого типу кабелю.

Основний недолік шинної мережі – неможливість одночасної передачі інформації декількома станціями.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 941 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...