Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І. Локальна мережа, як різновид телекомунікаційної системи. Інтегровані складові ЛОМ



Лекція 6. Технології комп’ютерних мереж та телекомунікацій, глобальної системи Іnternet для роботи з різноманітною економічною, науковою та технологічною інформацією за фахом.

План лекції.

І. Локальна мережа, як різновид телекомунікаційної системи. Інтегровані складові ЛОМ.

ІІ. Розгляд основних інтегрованих складових ЛОМ.

ІІІ. Основні задачі, що розв'язуються за допомогою локальних комп'ютерних мереж. Засоби передачі даних у мережі.

ІV. Технологія пошуку інформації в Інтернет

І. Локальна мережа, як різновид телекомунікаційної системи. Інтегровані складові ЛОМ.

Нижче перераховані основні компоненти телекомунікаційної системи:

1. Сервери, що зберігають і обробляють інформацію.

2. Робочі станції і користувальницькі ПК, службовці для введення запитів до баз даних, одержання й обробки результатів запитів і виконання інших задач кінцевих користувачів інформаційних систем.

3. Комунікаційні канали – лінії зв'язку, по яких дані передаються між відправником і одержувачем інформації. Комунікаційні канали використовують різні типи середовища передачі даних: телефонні лінії, волоконно - оптичний кабель, коаксіальний кабель, бездротові й інші канали зв'язку.

4. Активне устаткування – модеми, мережні адаптери, концентратори, комутатори, маршрутизатори і інші. Ці пристрої необхідні для передачі і прийому даних.

5. Мережне програмне забезпечення, що керує процесом передачі і прийому даних і контролює роботу окремих частин комунікаційної системи. Для мережевої операційної системи часто використовується абревіатура NOS (Network Operating System).

В інтегрованому плані локальну мережу, як різновид телекомунікаційної системи можливо уявити, як сукупність складових, показаних на наступній схемі:

Рис.4.5. Інтегровані складові ЛОМ.

Технічні засоби – різні фізичні пристрої, що забезпечують об'єднання комп'ютерів у єдину комп'ютерну мережу.

Інтерфейси – засоби сполучення функціональних елементів мережі. Варто звернути увагу, що функціональні елементи можуть виступати як окремі пристрої, так і програмні модулі. Відповідно до цього, існують апаратні і програмні інтерфейси.

Топологія комп'ютерної мережі відбиває структуру зв'язків між її основними функціональними елементами.

Протоколи – правила взаємодії функціональних елементів мережі.

Мережні програмні засоби здійснюють керування роботою комп'ютерної мережі і забезпечують відповідний інтерфейс із користувачами. До мережних програмних засобів відносяться мережні операційні системи і допоміжні (сервісні) програми.

Докладно розглянути всі ці складові ми не можемо за браком часу. Тому сконцентруємо свою увагу на основних технологіях передачі мережних даних.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 570 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...