Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІІІ. Основні задачі, що розв'язуються за допомогою локальних комп'ютерних мереж



Мережі ЕОМ породили істотно нові технології обробки інформації - мережні технології. Локальні комп'ютерні мережі знайшли широке застосування в системах автоматизованого проектування і технологічної підготовки виробництва, системах керування виробництвом і технологічними комплексами, у конторських системах, бортових системах керування і т.д. ЛОМ є ефективним способом побудови складних систем керування різними виробничими підрозділами. ЛОМ інтенсивно впроваджуються в медицину, сільське господарство, освіту, науку й ін.

У найпростішому випадку мережні технології дозволяють спільно використовувати ресурси - нагромаджувачі великої ємності, друкувальні пристрої, доступ у Internet, бази і банки даних. Найбільш сучасні і перспективні підходи до мереж зв'язані з використанням колективного поділу праці при спільній роботі з інформацією - розробці різних документів і проектів, керуванні установою або підприємством і т.п. Комп'ютерні мережі і мережні технології обробки інформації стали основою для побудови сучасних інформаційних систем. Комп'ютер нині варто розглядати не як окремий пристрій обробки, а як «вікно» у комп'ютерні мережі, засіб комунікацій з мережними ресурсами й іншими користувачами мереж.

В подальшому ми сконцентруємося на впровадженні локальних комп'ютерних мереж в сучасному офісі.

Мережа в сучасному офісі - це сумісне використання (або розподілення). Розподіл файлів, ресурсів і програм.

Розподіл файлів означає те, що мережа дозволяє користуватися файлами декількох користувачів. Є два способи представлення файлів: передача файлів з комп’ютера на комп’ютер та відправка файлів на проміжний пункт, де вони будуть знаходитись до того часу, поки їх не забере інший користувач.

Розподіл ресурсів - це установка певних пристроїв, наприклад, дисків чи принтеру таким чином, щоб всі комп’ютери мережі могли ними користуватися.

Розподіл програм - використання програми, що знаходиться на спільному диску мережі.

Відмітимо декілька задач, які розв’язуються за допомогою ПК, що працює в складі ЛОМ, і які досить важко вирішити за допомогою окремого ПК.

Поділ файлів. ЛОМ дозволяє багатьом користувачам працювати з одним файлом, що зберігається на центральному файл-сервері.

Передача файлів. ЛОМ дозволяє швидко копіювати файли будь-якого розміру з одного комп’ютера без використання дискет.

Доступ до інформації і файлів. ЛОМ дозволяє запускати прикладні програми з любої із робочих станцій, де б вона не була розміщена.

Поділ прикладних програм. ЛОМ дозволяє багатьом користувачам використовувати одну копію програми. Наприклад, редагувати один і той же документ.

Організація зручного та безпечного виходу користувачів до мережі Internet.

Одночасне введення даних в прикладні програми. Мереживі прикладні програми дозволяють декільком користувачам одночасно вводити дані, необхідні для роботи програм. Наприклад, вести записи в бухгалтерській книзі. Але це можуть робити лиш ті програми, в яких закладений мережевий зв’язок.

Поділ принтера. ЛОМ дозволяє декільком користувачам на різних робочих станціях використовувати один або декілька дорогих лазерних принтерів.

Електронна пошта. Можна використовувати ЛОМ як поштову службу і розсилати службові записки, доповіді, повідомлення іншим користувачам. Електронна пошта передає повідомлення навіть і в тому випадку, якщо в даний момент абонент відсутній на робочому місці і для цього не потрібно паперу.

Групове планування. За допомогою розгорнутих в офісній мережі деяких спеціалізованих програм можливо набагато спростити організацію зборів, нарад.

Створення Web - сайту офісу для розміщення на ньому актуальної інформації.

Питання захисту інформації вашої установи.

Розглянемо де які з цих можливостей більш докладно.

Основа роботи локальної мережі - це сервери, тому поговоримо спочатку про функції, що виконуються різними серверами локальних мереж, і почнемо з найважливішого - з файлового сервера, що забезпечує загальний доступ до даних.

Одним з основних призначень ЛОМ є надання загальної області збереження даних для того, щоб безліч користувачів могли одержувати доступ до тих самих файлів. Спільне використання файлів гарантує, що в роботі знаходиться єдина версія файлу і всі користувачі працюють з новітніми даними. При бажанні, можливо обмежити доступ до цих файлів, тому спільне використання файлів аж ніяк не означає автоматичний доступ до файлів будь-якого користувача. Сучасні мережні операційні системи дозволяють обмежувати доступ до загальних файлів або каталогів, збережених на мережних комп'ютерах. Вони допускають досить точне настроювання прав доступу, починаючи від мінімальних, що допускають тільки читання файлів, і кінчаючи повним доступом, що дозволяє редагувати і видаляти файли. Таким чином, будучи адміністратором мережі, що має максимальні права доступу до мережних ресурсів, ви можете, наприклад, заборонити для окремих користувачів перегляд конфіденційних документів, або не дозволяти їм вносити в документи зміни, а іншим - дозволити виконання цих операцій. Централізований файловий сервер дозволяє найбільш ефективним образом вирішити задачу захисту даних. Адже інформація - це досить коштовна річ, набагато більш коштовна, чим самі комп'ютери, за допомогою яких ви працюєте з даними. Втрата або перекручування даних можуть просто розорити фірму, і прикладів тому достатньо. Однак за допомогою мережі ви можете зберігати дані на єдиному файловому сервері і регулярно архивирувати конфіденційну інформацію в сховище на сервері.

Усі ці дані на файловому сервері можуть бути надійно зашифровані, що забезпечить високий рівень їхнього захисту від хакерских атак. Такий захист неможливий при їхньому збереженні на окремих комп'ютерах.

Новітнє сімейство операційних систем Windows 2003 забезпечують повнофункціональний файловий сервер, що підтримує всі зазначені функції. Для його установки користувачі повинні вибрати в настроюваннях системи Windows 2003 так називану роль файлового сервера, після чого їм надається набір інструментів для підтримки функцій загальний доступ до даних.

У число інших ролей системи Windows 2003 входять сервери додатків, печатки, електронної пошти й інші сервери. Коротенько опишемо можливості, надані серверами цих типів, оскільки вони знадобляться нам для побудови віртуального офісу нашої фірми.

За допомогою ЛОМ можна організувати загальне використання додатків співробітниками організації, що працюють на клієнтських комп'ютерах. Це робиться за допомогою серверів додатків, на яких установлюються додатки, що допускають установку на центральному комп'ютері, для наступних звертань до них через мережу.

Використання серверів додатків надає наступні переваги. По-перше, клієнтам буде потрібно набагато менший обсяг ресурсів для виконання додатків, а сучасні офісні додатки, наприклад MS Office, досить ненажерливі і вимагають гігабайти дискового простору для збереження файлів програм і велику оперативну пам'ять для їхнього виконання. По-друге, централізована установка додатків полегшує їхній супровід, відновлення і захист.

При роботі із сервером додатків клієнтський комп'ютер підключається до сервера додатків, на якому виповнюється копія додатка. Працюючи з додатком, клієнт передає серверові додатка окремі команди для керування додатком і обмінюється з ним даними, що відображаються на екрані користувача. У принципі, при використанні сервера додатків немає необхідності навіть передавати клієнтові текстові дані - обмін інформацією може відбуватися на рівні графічної інформації, що різко знижує небезпеку розкрадання конфіденційних даних. Подібним чином працюють так звані термінальні сервери, однак найчастіше сервери додатків дозволяють відразу декільком клієнтам завантажувати в пам'ять комп'ютера копію додатка, після чого додаток буде виконуватися одночасно на декількох клієнтських комп'ютерах.

Між іншим, термінальні сервери нині стали досить популярними. У сучасну систему Windows 2003 включена підтримка так званого термінального сервера, що дозволяє використовувати могутні, ресурсномісткі додатки на комп'ютерах з мінімальними можливостями. У цьому випадку клієнтський комп'ютер використовується практично в режимі термінала, підключеного до центрального мэйнфрейму (тобто до великої електронно - обчислювальної машини), як згадувалося в першому розділі цієї лекції.

До сучасного персонального комп'ютера може бути підключена безліч периферійних пристроїв, що можливо легко помітити навіть по опису материнських плат PC. Периферія, або периферійний пристрій - це просто будь-яке устаткування, приєднане до комп'ютера. Не всякий периферійний пристрій допускає спільне використання, але якщо це можливо, то організація загального доступу до устаткування за допомогою локальної мережі дуже зручно. По-перше, таке устаткування стає доступним усім користувачам, по-друге, його легше захистити від крадіжки або ушкодження, і, по-третє, часом таке устаткування простіше використовувати, оскільки його робота обслуговується спеціальним персоналом. Нарешті, просто набагато дешевше купити єдиний дорогий апарат, скажемо, лазерний принтер, і налагодити до нього загальний доступ, чим купувати кілька таких апаратів.

Дня організації загального доступу до устаткування також використовуються сервери, і ми вже згадували про сервер друку, до якого підключаються офісні принтери. За допомогою операційних систем серверів можна керувати доступом до мережного устаткування з боку окремих користувачів, скориставшись тими ж засобами, що керують доступом до файлів і папок файлових серверів. Таким чином, до кольорових лазерних принтерів будуть одержувати доступ тільки співробітники, зайняті художньою творчістю (скажемо, дизайнери), а от до простих чорно-білих принтерів можна допустити всіх тих, кому потрібно друкувати офісні документи.

Якщо ваш офіс невеликий, то вам, швидше за все, не складно спілкуватися зі своїми колегами, коли в тім виникає необхідність. Однак у міру розростання офісу можуть виникнути проблеми оповіщення співробітників про поточні заходи, призначення часу зустрічей, нарад, і так далі. Для рішення всіх таких задач можна з успіхом застосувати локальну мережу, розгорнувши в ній засоби для прийому і передачі електронної пошти, для ведення переговорів (або, як говорять, "чати" від англійського слова "chat" - розмова), для групового планування діяльності офісу і так далі.

Ви можете також використовувати для створення локальної мережі технологію, застосовувану в Інтернеті, і створити інтрамережу - яка подоба мережі Web із власними сайтами й іншими інструментами, активно використовуваними в Web. Такий варіант застосування локальної мережі виглядає найбільш привабливим, оскільки за допомогою інтрамережі ви як би заводите свій власний "маленький" Інтернет, з'єднаний з "великим" віртуальним світом Інтернету через єдиний, контрольований шлюз. У цей "малий" кіберпростір ви можете перенести багато функцій, що раніше вимагали турбот і біганини в реальному, фізично відчутному світі: кожен співробітник буде представлений у віртуальному світі офісу своїм "віртуальним двійником", з яким можна спілкуватися, давати завдання, контролювати виконання і так далі.

Переваги інтрамережі очевидні: у маленькому віртуальному світі не сховаєшся, не відкрутишся від своїх діянь і не побайдикуєш - усе видно як на долоні.

У цьому віртуальному офісі віртуальні боси будуть роздавати роботу віртуальним службовцем, наглядати за якими буде віртуальна комп'ютерна поліція. У вас буде власна електронна пошта, на внутрішньомережному сайті у вас будуть висіти дошки оголошень, а також організовані центри розваги, спілкування... ну і так далі. Ввійшовши в "віртуальній" офіс можливо не сходячи з місця провести весь робочий день у якійсь електронній подобі реального офісу.

Зараз розглянемо деякі інструменти, якими повинний бути оснащений такий віртуальний офіс, не забуваючи, однак, що основне його призначення - це організація роботи співробітників, а аж ніяк не демонстрація карколомних можливостей сучасної комп'ютерної техніки по зомбуванню людей, необережно торкнувшихся чудес прогресу.

Перше, що можна налагодити у віртуальному офісі, - це електронна пошта. Використання електронної пошти замість телефонного зв'язку й особистих зустрічей переважніше тому, що більшість додатків електронної пошти дозволяють вкладати в повідомлення файли даних. Таким чином, ви можете не просто висловити одержувачеві свою думку про документ, але і переслати окремий файл зі своїми виправленнями, коментарями й іншими корективами. Причому немає потреби піклуватися про те, що цей документ прочитає сторонній користувач, - ви посилаєте лист визначеному одержувачеві, що має право на ознайомлення з конфіденційними відомостями.

Інша перевага електронної пошти - у неможливості у відправника листа заперечувати своє авторство, а у одержувача листа - заперечувати факт його приходу. Усе це гарантується програмою роботи з поштою, що забезпечує підготовку електронного повідомлення, його електронний підпис, безпечну передачу листа адресатові і підтвердження одержання листа адресатом. При бажанні лист можливо зашифрувати, і його не зможе прочитати ніхто, навіть хитромудрий хакер, що, сидячи в підвалі, перехоплює усі ваші переговори на підключений до мережного кабелю комп'ютер, роблячи це з найрізноманітнішими цілями - шантажу, промислового й іншого шпигунства і так далі.

Ну й остання перевага електронної пошти - можливість виходу в Інтернет, після чого ви замість дорогих переговорів по телефону зможете оперативно обмінюватися інформацією з адресатами на іншому кінці світу, причому з гарантією збереження конфіденційності повідомлень.

Кінцевою продукцією кожного офісу є документи, тобто якісь інформаційні матеріали, підготовлювані колективом співробітників за допомогою визначених технічних засобів. Оскільки наш офіс - віртуальний, то і документи також повинні бути віртуальними (до пори до часу). Використання електронних версій документів, підготовлюваних на декількох комп'ютерах, підключених до мережі, - це ідеальне рішення задачі підвищення ефективності, актуальності і точності документів За допомогою деяких засобів, забезпечуваних системами Windows, можливо організувати спільну роботу над тим самим документом, що виконується декількома користувачами під час мережної зустрічі. Під час цих зустрічей учасникам надається креслярська дошка, на якій відображається усе, що вони на ній малюють, вони можуть розмовляти один з одним через мікрофон і динаміки, бачити один одного через спеціальні відеокамери, посилати повідомлення і навіть правити документ за допомогою того самого додатка. Усе це забезпечує програма NetMeeting, що ми розглянемо у відповідній лабораторній роботі.

Групове планування - це складання розкладу зустрічей і нарад співробітників офісу. За допомогою розгорнутих у вашій мережі деяких спеціалізованих додатків можна набагато спростити організацію зборів, нарад і зустрічей, що вимагають узгодження розкладу роботи співробітників для вибору підходящого часу зустрічі. Додатки групового планування працюють так: кожен службовець уводить свій особистий розклад у програму-календар. Ці плани зберігаються в центральній базі даних, і при призначенні зборів досить ввести імена запрошених співробітників, указати час, і якщо всі перераховані співробітники в зазначений час вільні, програма-планувальник сповістить вас про це. У противному випадку програма-планувальник сповістить вас про наявність конфлікту і вкаже, з ким саме. Потім, у залежності від стратегії, закладеної в програму, вона запропонує перший інтервал часу, коли всі перераховані люди будуть вільні. Після цього, призначивши час, ви можете за допомогою програми-планувальника розіслати всім запрошеним повідомлення по електронній пошті, указавши дату і час наради.

Усі ви, напевно, хоча б раз у житті бачили дошки оголошень організації, що розташовуються в часто відвідуваних місцях з метою публікації якихось інформаційних повідомлень, розпоряджень, оголошень і так далі. Як правило, на них висять пожовтілі листочки, що повідомляють про події давно минулих днів (і навіть років).

Замість цього ми можемо розгорнути в нашій офісній мережі дійсний Web-сайт, забезпечивши його всіма тими інструментами, що і звичайний сайт Інтернету, але з орієнтацією на внутрішнє вживання. На сторінках свого внутрішнього сайту можливо публікувати поточні повідомлення, різні інформаційні матеріали, установити сервіси електронної пошти, мережного спілкування - чати, відеоконференції. Можна навіть розгорнути цілу мультимедійну систему навчання персоналу - усе в наших руках, адже локальна мережа має високу швидкість роботи, допускаючи передачу мегабайтів даних у секунду. І, саме головне, для роботи із сайтом буде досить усього лише мати браузер Web - так що нікого не буде потрібно учити його використанню.

Більш того, якщо подбати про відновлення внутрішнього сайту, забезпеченні його набором корисних і цікавих ресурсів, можна зробити внутрішній сайт основним інструментом роботи з персоналом, причому у формі, найбільш прийнятної для людей - без усякого примушення. Звичайно, це зажадає роботи, але ціль досить приваблива - підвищення кваліфікації і інформованості персоналу, оперативності і вірогідності інформації про поточні справи і швидкість їхнього виконання. У нашому віртуальному офісі можна буде робити все те, що й у реальному фізичному світі, але, якщо постаратися, навіть і більш того.

Безпека мереж — це питання, про яке варто згадати особливо. Справа в тім, що, велика частина сучасних офісних мереж з погляду їхньої захищеності являє собою чорну діру, у яку провалюються будь-які секрети фірми і зникає будь-яка мало-мальськи конфіденційна інформація. І це в наш час, коли кіберзлочинність б'є всі рекорди по швидкості росту. Отже питанням забезпечення безпеки локальних мереж необхідно приділяти відповідну увагу.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1605 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...