Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІІ. ІІІ Протоколи та сервіси



Мережним протоколом називають сукупність правил, що регламентують взаємодію і передачу даних між окремими обчислювальними процесами, запущеними як на самому мережному комп'ютері, так і на різних комп'ютерах. У число цих процесів входять мережні служби, або сервіси, якими називаються задачі або операції, що виконуються прикладною або системною програмою на мережному комп'ютері. Таким чином, при роботі в мережі комп'ютери виконують набори мережних служб, що обмінюються між собою даними, регламентованими мережними протоколами, щоб всі учасники взаємодії могли зрозуміти один одного.

У набір мережних сервісів гарної мережної операційної системи повинні входити доступ до загальних файлів і папок, друк на мережному принтері, забезпечення загального доступу до Інтернету, передача факсів, архивірування даних і таке інше. Оскільки число мережних служб дуже велике, кількість використовуваних для роботи мережі протоколів також досить велике. Щоб спростити їхнє розуміння і розробку, мережні протоколи класифікуються по таких характеристиках:

· Вказівка рівня протоколу в ієрархії протоколів, обговорених в даної NOS.

· Вказівка мережної технології, що підтримує протокол.

· Вказівка, чи є протокол асинхронним або синхронним.

· Вказівка, чи орієнтовано протокол на встановлення з'єднання чи ні.

· Вказівка, чи є протокол бітовим або символьним.

Коротко пояснимо ці характеристики. Ієрархія протоколів, що інакше називається моделлю стека протоколів, являє собою якусь спробу систематизації безлічі (тобто "стека", від англ. "stack" - безліч, комплект) мережних протоколів, почату з метою наведення порядку.

У лекції 6 ми опишемо одну таку ієрархію, що називається моделлю OSI, що стала стандартом для декількох поколінь фахівців з комп'ютерних технологій. На моделі OSIзасновані практично всі способи класифікації мережних пристроїв, служб, протоколів - загалом, будь-яка річ, що використовується в мережі, локальної або глобальної, повинна знайти своє місце на одному із семи рівнів цієї моделі як застава свого успішного існування.

Крім моделі OSIу лекції 6 ми опишемо також і іншу, більш практичну, модель TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol - протокол керування передачею/протокол Інтернету). Протокол TCP/IP, по суті, являє собою величезний стек протоколів, на основі якого працює вся мережа Інтернет, тобто це щось начебто зведення законів, що регламентують роботу Інтернету.

Інша характеристика мережних протоколів - тип мережної технології. Зрозуміло, що протоколи мережі, реалізованої по одній технології (наприклад, Ethernet ), не придатні для мережі, реалізованої за іншою технологією (наприклад, Token Ring ). Тому для протоколів завжди вказують, для якої мережної технології вони призначені.

Синхронність протоколу означає, що він застосовується для передачі/прийому послідовності блоків даних на підставі їхніх тимчасових характеристик, що дозволяє цим протоколам підтримувати роботу з'єднання, через яке дані проходять з постійною швидкістю.

Асинхронні ж протоколи передають дані у виді послідовності блоків, тобто якихось порцій даних, без підтримки постійної швидкості. Більшість мережних протоколів асинхронні, оскільки в мережі складно забезпечити постійну швидкість з'єднання.

Протоколи, орієнтовані на встановлення з'єднання, визначають передачу даних по один раз знайденому і фіксованому мережному маршруту, тобто після того як мережні пристрої (маршрутизатори) визначать, через які мережні вузли будуть проходити дані, цей маршрут більш не змінюється. Навпаки, протоколи, не орієнтовані на встановлення з'єднання, не фіксують маршрут передачі даних. Такою мережею може бути Інтернет, що надає для доставки даних незлічиму безліч різних маршрутів між мережними вузлами. Вигода від протоколів із установленням з'єднання така: вони не вимагають указувати маршрутну інформацію після визначення шляху передачі даних, що скорочує обсяг переданих даних.

Нарешті байт-орієнтовані, або символьні, протоколи використовують для синхронізації і керування переданими даними спеціальні символи, а біт-орієнтовані, або бітові, протоколи - спеціальні біти даних. Нині символьні протоколи практично витиснуті бітовими протоколами в силу їхньої зручності для використання.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 470 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...