Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Клініка та діагностика. Телеангіектазії локалізуються на бульбарній кон’юнктиві, шкірі щік, у міжлопаточній ділянці



Телеангіектазії локалізуються на бульбарній кон’юнктиві, шкірі щік, у міжлопаточній ділянці. З'являються у віці від 2 до 6 років (рис.14,15). Також у хворих відзначаються прогеричні зміни шкіри та волосся. Навіть у маленьких дітей виявляють сиве волосся. Діти рано втрачають підшкірний "дитячий жир". Надалі з'являються ділянки атрофії, що нагадують сліди від вітряної віспи.

Серед неврологічних симптомів домінують атактичний (мозочковий), паллідарний та стріо-паллідарний. Симптоми ураження нервової системи з'являються рано, на 1-2 році життя. З віком відзначається їхнє клінічне наростання. Мозочкова атаксія завжди є першою й показовою ознакою захворювання. Вона починається в періоді дитинства та стає очевидною, коли дитина починає ходити. На більш пізніх стадіях у дітей з'являються міоклонічні посмикування кінцівок і тулуба, хореоатетоз. Обличчя набуває характерного виразу, з'являється гіпомімія. Поступово мозочковий симптомокомплекс змінюється паллідарним і стріопаллідарним синдромами, з'являється гіпокінезія, скутість.

У хворих із синдромом Луї-Бар виявляють порушення як у клітинній, так і гуморальній ланках імунітету, наслідком чого є хронічні бронхо-легеневі захворювання, отити, гайморити, пієлонефрити. Найбільш часто у хворих знижена концентрація IgA, IgG2 і/або IgE.

При комп'ютерній томографії і ЯМРТ виявляють атрофію мозочка.

Синдром Луї-Бар відноситься до синдромів хромосомної нестабільності. Цитогенетичною ознакою захворювання є висока частота невипадкових розривів і перебудов хромосом. Підвищений рівень хромосомних аберацій є важливим діагностичним критерієм захворювання. При цитогенетичному дослідженні виявляють підвищений рівень хромосомних аберацій у вигляді одиночних фрагментів, пробілів, парних фрагментів.

Серед неоплазій у хворих із синдромом Луї - Бар переважають злоякісні лімфоми, у тому числі лімфосаркоми, ретикулосаркоми, гістіосаркоми, лімфогрануломатоз. Частота злоякісних неоплазій лімфоретикулярної системи серед хворих із синдромом Луї - Бар становить 10-15%. Часто спостерігаються пухлини іншої локалізації. Біля 40% дітей умирають від непластичного ураження.

Для гетерозиготних носіїв синдрому Луї - Бар ризик умерти від раку в 6-8 разів вищий, ніж у популяції. Так, у матерів найбільш часто розвивається рак молочної залози, а у батьків- адено-карцинома шлунка, що необхідно враховувати при обстеженні родини та розробці тактики ведення. Часто у хворих та їх батьків виявляють ознаки остеопорозу, який розвивається вторинно на тлі непластичного ураження.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 200 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...