Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поради щодо надання інформації



Спілкуючись з дитиною з інтелектуальною недостатністю, варто застосовувати декілька основних правил, які забезпечуватимуть повагу до дитини і розуміння наданої Вами або, навпаки Вам інформації.

Отримуючи інформацію дитина набуває соціального досвіду, уявлення про оточуючий світ. Дитина повинна мати доступ до інформації, яку надають засоби масової інформації. Для найкращого сприйняття інформації дітьми з інтелектуальною недостатністю повинні бути створені спеціальні (адаптовані) підручники, дитяча література. Інформацію таким дітям можна надати у вигляді знаків та малюнків.

o Необхідно забезпечити доступність деяких документів для дітей з інтелектуальною недостатністю та їхніх батьків/опікунів. Без обмежень це стосуються тих документів, які містять інформацію про дитину, рекомендації фахівців, у яких фіксується оцінка її стану, досягнень.

o Висловлюйтесь короткими реченнями. Уникайте професійних термінів, складних лексичних прийомів та образних висловів. Не говоріть із сарказмом та натяками. Застосовуйте малюнки та схематичні зображення. Повторюйте інформацію декілька разів. Попросіть дитину повторити, як вона її зрозуміла. Будьте готові пояснювати інформацію стільки разів, скільки необхідно, поки дитина не зрозуміє правильно.

o Обов’язково поінформуйте батьків про методи та заходи, які застосовуються для корекції, лікування чи реабілітації. При цьому надавайте правдиву інформацію про можливі ризики чи небажані наслідки.

o Визначте доступні місця для розташування інформації як для батьків так і для дітей.

o Добираючи літературу, наочні матеріали для занять, готуючи ситуативні приклади, що будуть застосовані під час викладання матеріалу, пам’ятайте, що така інформація має бути позитивно-орієнтована, сприяти соціальному та психічному комфорту дитини, її здоровому розвитку.

Пам’ятайте, дитина має право на доступність інформації та захист від шкідливої інформації! Конвенція, статті 17, 28. Конституція, стаття 57.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...