Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поради щодо розвитку дитини



Для забезпечення якомога кращого розвитку дитини з інтелектуальною недостатністю фахівці повинні спрямувати свої зусилля на створення умов, що забезпечують гідність дитини, впевненість у власних силах, задоволення різноманітних інтересів. Фахівець повинен надавати допомогу дитині у вирішенні різноманітних питань і не допускати будь-яких ситуацій чи власної поведінки, які принижують дитину.

Лише розуміння дитини, знання про її особливості та уподобання допоможуть фахівцям знайти індивідуальний підхід до кожної дитини.

Діти можуть мати труднощі у навчанні через певні емоційні проблеми або постійні нагадування від дорослих чи насмішки від дітей. Поведінка дітей може бути невідповідною, тому що вони, наприклад погано чують чи бачать. Певна проблема фізичного здоров’я може впливати на проблему з поведінки. У додатку 3 наведено деякі специфічні критерії, за якими фахівець може зрозуміти психічний стан дитини або причини, які викликають складнощі у навчанні.

Завдяки цим знанням фахівцю легше буде обрати найкращі для кожної дитини форми і методи навчання й виховання, які сприятимуть її найбільше можливому розвитку.

o Залучайте дитину до творчої діяльності. Будь яку роботу дитини схвалюйте. Не відмовляйте дитині в участі у музичному гуртку через те, що вона не розмовляє або не може відтворити мелодію пісні.

o Не забувайте, що дитині необхідно переключатися, розслаблятися, та відпочивати.

o Спостерігайте за кожною дитиною. Спільно з батьками аналізуйте її успіхи та невдачі. Можливо, у дитини не розвинена дрібна моторика і тому вона не може правильно виконати завдання з писання. Дайте їй гру або завдання для розвитку моторики. Поясніть батькам необхідність виконання подібних занять вдома і порекомендуйте, як часто і коли їх має виконувати дитина вдома.

o Спрямуйте навчання дитини на формування та закліплення соціальних і побутових навичок та вмінь, які дитина зможе закріплювати і застосувати упродовж подальшого життя.

o Ніколи не відмовляйте дитині у праві бути присутньою на заняттях або відвідування закладу, якщо вона має на це законне право. Не виганяйте її з класу, не залишайте поза дверима у разі запізнення. Недопустимим є відмова фахівців у присутності дитини в закладі на підставі лише того, що батьки не попередили про її повернення після хвороби, якщо є відповідна довідка від лікарів. Адже на законних підставах ця дитина є вихованцем (учнем) закладу і держава або батьки сплачують за її навчання.

Памятайте, дитина з інтелектуальною недостатністю має право на найповніше залучення до соціального життя та досягнення розвитку у найповнішому обсязі! Конвенція, статті 23, 29.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 171 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...