Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 3. Дитина з інтелектуальною недостатністю в закладі. Рекомендації для фахівців щодо дотримання особистих прав дитини



Гарантією успіху у вихованні дитини з інтелектуальною недостатністю є повага до неї та її прав, вміння бачити в ній особистість. Дотримання особистих прав дитини є відповідальністю не лише держави, а й сім’ї та фахівців, які працюють з дитиною. Фахівець завжди повинен пам’ятати про права дитини і намагатися дотримуватися їх у спілкуванні з нею.

Процесс роботи з дитиною в закладі побудований на жорстких вимогах і правилах, з якими дитина з інтелектуальною недостатністю не завжди може впоратися. Якщо до складнощів навчального процессу додається ще й негативне або байдуже ставлення фахівців до дитини, тоді вона втрачає мотивацію до навчання й розвитку. За таких умов дитина замикається, стає пригніченою і, часто, відмовляється йти до закладу.

Корекційний педагог у навчальному закладі основну увагу приділяє навчанню дитини писати, читати, рахувати, знати ази історії та географії, застосовуючи при цьому спеціальні програми для викладання цих основних дисциплін.

Провідний американський філософ педагогіки та психології Джон Дьюї відмічав у своїй роботі „Індивідуальна психологія і виховання”, що кожна дитяча особистість відрізняється від інших персональними можливостями та характером. Також він відмічає, що ніяка кількість дисциплін не усуне ці відмінності. Тому однакові для усіх методи не можуть призвести до однакових результатів у навчанні. Методи навчання необхідно зробити адекватними різноманітності особистості [68].

Працюючи з дитиною з інтелектуальною недостатністю, варто зрозуміти, що навчання такої дитини не обмежується лише навичками письма та читання. Навчання може бути спрямоване на розвиток будь-яких, даже самих невеликих, можливостей та змін у функціонуванні дитини. Навіть дітей з глибоким ступенем розумової відсталості, яких вважають „лежачими”, можна і треба навчати. ЇЇ можна навчити, наприклад, розрізняти форми та предмети, тримати ложку або чашку, якщо вони будуть спеціально пристосовані до особливостей дитини, проявляти свої емоції за допомогою умовних знаків. Можна навчити простих фізичних вправ, а при постійних заняттях, деяких з дітей можна навчити ходити з допомогою асистента або допоміжних засобів.

Далі викладено декілька порад корекційним педагогам щодо дотримання основних прав дитини: на повагу до особистості, недискримінацію, на ім’я від народження, максимально можливий розвиток, власне бачення світу, право на захист від психологічного та фізичного насильства.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 176 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...