Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поради щодо невтручання в особисте життя та дотримання конфіденційності



Право на повагу до приватного життя є одним з особистих прав людини. Це стосується права на особисту незалежність людини, її власний вибір, право на усамітнення, конфіденційність кореспонденції та приватного спілкування з близькими людьми (рідними або друзями), право обирати друзів, закохуватися та створювати сім’ю. Щодо осіб з інтелектуальною недостатністю повага і невтручання в приватне життя передбачає також проживання в окремій кімнаті, умеблювання кімнати відповідно до власних уподобань, можливість усамітнитися і зачиняти кімнату, мати та зберігати у безпеці особисті речі, мати ключ від власної кімнати та від вхідних дверей (якщо може користуватися ними), запрошувати до кімнати або не пускати до кімнати інших людей за власним бажанням.

Серед фахівців переважає стереотип, що за дитиною весь час слід стежити, обмежувати спілкування з особами протилежної статі, не допускати статевої близості і т. і. Щодо обмежень такого плану підстави дійсно існують. Дитина з інтелектуальною недостатністю, як і усі інші люди, має фізіологічні та психологічні потреби спілкування з особами протилежної статі, але вона не може адекватно усвідомлювати наслідки своїх дій і не зможе нести відповідальність за них.

o Перш, ніж зайти до кімнати мешканця закладу, постукайте та запитайте дозволу увійти. У разі проведення в закладі інспекції, повідомте мешканців закладу про факт і час проведення такої інспекції. Забезпечте їм доступ до інспекторів наодинці без присутності працівників.

o Не демонструйте кімнати мешканців та їх самих без їхнього дозволу і згоди, яку отримайте попередньо до візиту гостей чи інспекторів.

o Дозвольте дітям принести власні речі, разом оформіть кімнату кожної згідно її інтересів або дозвольте їй це зробити самій. В закладі передбачте місця для збереження особистих речей дитини, власних малюнків, поробок, олівців тощо. Ніколи не робіть «ревізію» і не викидайте власні речі дитини без її згоди. Краще залучіть її до спільного прибирання та складання речей. Керуйте цим процессом не методом настанов, а методом рекомендацій чи пропозицій.

o Не відбирайте у дитини улюблену іграшку чи іншу річ, яку вона принесла на заняття або до їдальні. Деякі діти з інтелектуальною недостатністю дуже «привязуються» до однієї улюбленої речі, яку постійно носять з собою, розмовляють з ними, годують тощо. Найчастіше – це іграшки або фотографії. Інколи це можуть бути дивні для інших людей речі, в яких дитина бачить лише їй зрозуміле значення, можливо, завдяки таким речам відчуває захищеність або реалізацію певних потреб. Краще запитайте дитину, чому вона так любить саме цю річ і поясніть її дійсне призначення та найкраще місце для користування нею. Якщо дитина з інтелектуальною недостатністю важко реагує на відсутність улюбленої речі, дозвольте дитині тримати її при собі у будь-яких ситуаціях.

o Якщо дитина хоче зателефонувати до рідних або друзів, дозвольте їй зробити це без присутності будь-кого, якщо вона цього бажає. Теж саме стосується конфіденційності під час відвідувань родичами. Відвідування плануйте спільно з дитиною у зручний для неї та її рідних час.

o Якщо дитина, яка постійно мешкає в інтернатному закладі бажає відвідати місця поза його межами, які мають для неї значення, організуйте таке відвідування. Особу супроводжуючого і зручний час також обговоріть з дитиною.

Пам’ятайте, що кожна дитина має право на невтручання в її особисте та сімейне життя! Конвенція, Стаття 16.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 241 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...