Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Якість освіти та інструменти її моніторингу : міжнародний досвід



Міжнародною організацією зі стандартизації ІСО прийняте таке визначення якості освіти: – Якість освіти - це комплекс характеристик освітнього процесу, що визначають послідовне та практично ефективне формування компетентності та професійної свідомості осіб, які навчаються.

ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) Якість освіти – це її збалансована відповідність (як результату, процесу, освітньої системи) встановленим потребам, цілям, вимогам, нормам (стандартам).

Якість освіти - затребуваність отриманих знань у конкретних умовах їх застосування для досягнення конкретної мети та підвищення якості життя. Якість знань визначається їх фундаментальністю, глибиною та затребуваністю в роботі після закінчення навчання. (Словник психолого-педагогічних термінів, Укладачі: Ю.В. Буган, В.І. Уруський, - Тернопіль: ТОКІППО, 2001.- 179 с.)

У широкому розумінні якість освіти розглядають як збалансовану відповідність процесу, результату і самої освітньої системи меті, потребам і соціальним нормам (стандартам) освіти; у вузькому – як перелік вимог до особистості, освітнього середовища й системи освіти, що реалізує їх на певних етапах навчання людини, якому відповідає певна сукупність показників. Як зазначає більшість дослідників (Н.В. Москаленко, І.О. Потай, І.А. Шайдур та ін.), якість освіти – це узагальнений показник розвитку суспільства у певному часовому вимірі, тому його слід розглядати в динаміці тих змін, що характеризують поступ держави в контексті світових тенденцій: вона рухається до консолідації та інтеграції у світове співтовариство чи протистоїть йому, ставлячи свої інтереси понад усе. Вона є суспільною характеристикою, а не предметом змагання чи політичним аргументом в оцінці розвитку держави на конкретному етапі її становлення.

Якість освіти за критеріями ООН виступає одним з провідних індикаторів якості життя. У зв’язку з курсом України на прискорення інтеграції в структури об’єднаної Європи, питання якості загальної середньої освіти набуває особливого значення та висуває необхідність приведення вітчизняних освітніх стандартів у відповідність до критеріїв держав-членів Європейського Союзу.

Сучасні вимоги до якості освіти випливають із світових тенденцій суспільного розвитку:

• Орієнтація на потреби та очікування споживачів;

• Процесний підхід та безперервне удосконалення на основі методології TQM;

• Усвідомлення якості освіти як її відповідності вимогам суспільства;

• Всеохопність, гнучкість, ініціативність;

• Системна «вбудованість» в національну, регіональну та глобальну економіки.

Завдання забезпечення якості освіти є багатоплановим і включає:

- наявність необхідних ресурсів (кадрових, фінансових, матеріальних, інформаційних, наукових, навчально-методичних тощо);

- організацію навчального процесу, яка найбільш адекватно відповідає сучасним тенденціям розвитку національної та світової економіки та освіти;

- контроль освітньої діяльності ВНЗ та якості підготовки фахівців на всіх етапах навчання та на всіх рівнях: рівні ВНЗ, державному та міжнародному.

Міжнародні інструменти визначення якості:

• Оцінювання внутрішнє та зовнішнє (систематичне з'ясування відповідності поставленим цілям та завданням, може також бути «вимірюванням» досягнень по відношенню до визначених критеріїв);

• Акредитація (публічне визнання цінності по відношенню до зовнішніх критеріїв);

• Аудит (незалежна зовнішня оцінка відповідності системи забезпечення якості оголошеним цілям та меті. Аудит не розглядає цілі або результати діяльності як такої, але оцінює процеси, які освітня установа використовує для управління і поліпшення якості освіти та інших видів діяльності)

• Бенчмаркінг (порівняння освітніх установ в цілому або їх підрозділів за витратами, процесами та їх результатами).

Дослідження за програмами освітнього моніторингу здійснюється впливовими міжнародними організаціями, серед яких:

· Інститут освіти ЮНЕСКО;

· Міжнародна асоціація з оцінювання шкільної успішності (ІЕА);

· Міжнародна асоціація з оцінювання якості освіти (ІАЕА);

· Міжнародний інститут планування освіти (МІРО);

· Організація економічної співпраці та розвитку (ОЕСD);

· Міжнародний дитячий фонд ЮНІСЕФ;

· Інститут економічного розвитку Всесвітнього банку.

Європейська система забезпечення якості освіти базується на Європейських стандартах і рекомендаціях (ESG), які у свою чергу ґрунтуються на наступних основних принципах:

- зацікавленість суспільства в цілому у високій якості освіти;

- ключовій важливості автономії закладів і установ, збалансована усвідомленням того, що автономія несе із собою дуже серйозну відповідальність;

- система зовнішнього забезпечення якості повинна відповідати своїй меті і не ускладнювати роботу навчальних закладів більше, ніж це необхідно для виконання цією систему своїх завдань.

Особливості сучасних критеріїв оцінювання якості освіти полягають в тому, що вони припускають: свободу для освітніх закладів у формуванні навчальних планів; особливу увагу до якості підготовки фахівців; необхідність постійного вдосконалення освітніх програм з метою підвищення їх якості; стимулювання інновацій в освітніх стандартах.

В Європі історично сформувались “англійська” модель якості освіти, яка базується на внутрішній самооцінці академічної спільноти, і “французька” модель, що ґрунтується на зовнішній оцінці ВНЗ з погляду його відповідальності перед суспільством.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 4276 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...