Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мал. 2.1. Структура інвестиційного проекту



У ряді випадків інвестиційні проекти мають настільки складну структуру, що окремі його частини порівнянні з окремими проектами. Подібні проекти вирішуються в рамках програмних рішень.

Необхідність появи самостійної дисципліни «Інвестиційне проектування» була усвідомлена в розвитих країнах Заходу з ринковою економікою в 50-х роках XX сторіччя. Це було викликано масовим ростом масштабів проектів і тим, що поняття успішності проектів стало вимірюватися в першу чергу відповідністю його остаточної вартості обсягу виділених асигнувань, розміром економії і розмірами прибутку.

Найбільшою міжнародною організацією в області управління проектами є ІНТЕРНЕТ - Міжнародна асоціація управління проектами.

Для країн, що розвиваються, розвиток ідей інвестиційного проектування і їхньої адаптації до умов цих країн займаються такі організації як ТАСІС і ЮНІДО. ТАСІС - програма, розроблена ЄС для нових незалежних держав, із метою сприяння розвитку зв'язків цих країн із ЄС. ЮНІДО - міжнародна організація міжнародного промислового розвитку.

Інвестиційні проекти прийнято класифікувати по таких ознаках: по ступені обов'язковості; масштабам; терміновості; якості; по ступені зв'язаності й обмеженості ресурсів.

По ступені обов'язковості проекти прийнято розрізняти на обов'язкові і необов'язкові.

Обов'язкові проекти виконуються відповідно до визначених правил і норм. Проекти, що складаються на контрактній основі, завжди є обов'язковими, оскільки замовник проекту задає визначене технічне завдання на проект. Обов'язковими є також проекти обгрунтування інвестицій під які видаються кредити.

Необов'язкові проекти складаються без урахування вимог третьої сторони.

По масштабності проекти діляться на малі, значні і мегапроекти.

Малі проекти невеликі по масштабі інвестицій, прості й обмежені невеличкими тимчасовими рамками. Прикладами типових малих проектів є: модернізація виробничих ділянок, розробка дослідних зразків виробів, відкриття нового невеличкого магазина і т.і. Малі проекти припускають ряд спрощень у процедурі проектування і реалізації проекту. Проте, відповідно до стандартів США малими проектами є капіталовкладення до 10-15 млн. доларів із трудовитратами до 40-50 тис. чол.-годин.

Значні проекти складаються під обгрунтування великих по обсязі інвестицій і тривалих за часом проектів. Прикладами таких проектів є: модернізація усього виробництва підприємства, будівництво нового виробництва, значне житлове будівництво і т.і. Для подібних проектів повинна формуватися окрема організаційна структура розробки і реалізації проекту. Як правило, такі проекти є обов'язковими по своїй сутності.

Мегапроекти - це цільові програми, що містять множину взаємозалежних проектів, об'єднаних загальною ціллю, виділеними ресурсами і відпущеним на їхнє виконання часом. Прикладом таких проектів є створення міжнародної орбітальної станції «Альфа», мережі «Інтернет», будівництво підземного тунелю під Ла-Маншем, створення нового українського вантажного літака «АН» і т.і.

Мегапроекти відзначаються низкою відмітних властивостей: високою вартістю,, трудомісткістю, тривалістю реалізації (5 і більш років), необхідністю участі інших країн, великим впливом на соціальне й економічне середовище регіону.

Важливою властивістю інвестиційних проектів є їхня терміновість. За цією ознакою проекти діляться на: короткострокові; невідкладні і такі що можуть бути відкладеними. Короткострокові проекти звичайно реалізовуються на підприємствах по виробництву новинок, дослідних зразків, модернізації виробничих ділянках, відбудовних роботах і т.п.

Невідкладні проекти або взагалі недоступні в майбутньому, або утрачають свою принадність при відстрочці. Поряд із невідкладними існує досить великий спектр інвестицій, які можна відкласти, при цьому їхня принадність хоча і змінюється, але незначно.

У залежності від вимог якості виконання проектів їх можна підрозділити на проекти потребуючі виконання визначених стандартів якості, бездефектні проекти та інші.

По ступені зв'язаності проекти бувають альтернативні, незалежні і взаємозалежні.

Існують проекти, що взаємно виключають один одного при прийнятті одного з них. Альтернативність проектів являє їх дуже важливою властивістю в ухваленні рішення про досягнення цілей проекту. Їхня оцінка провадиться одночасно і дорівнюється один іншому.

Незалежні проекти можуть здійснюватися одночасно не впливаючи один на одного. І їхня оцінка провадиться незалежно один від іншого.

Взаємозалежні проекти залежать, один від іншого, їхнє здійснення може бути об'єднане в один проект.

По обмеженості ресурсів прийнято виділяти монопроекти і мультипроекти. Монопроекти мають чітко обкреслені ресурсні і тимчасові межі, реалізуються єдиною проектною командою. Мультипроекти можуть використовувати різноманітні, у тому числі альтернативні ресурсні бази, виконуватися в межах взаємозалежних проектів і рівнобіжних проектів, пов'язаних лише єдиною організаційною або іншою системою.

Перерахована класифікація проектів є далеко не повною і може бути істотно бути доповненою.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...