Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансовий і економічний аналіз



Фінансовий аналіз проекту є центральним моментом усієї процедури експертизи на фінальному етапі - він повинний відповісти на запитання про ефективність проекту для всіх його учасників. Тут зводяться воєдино аналітичні дані всіх інших напрямків підготування і дослідження проекту, розраховуються критерії фінансової ефективності, готується відповідна прогнозна бухгалтерська звітність, також прийнята в увагу при ухваленні рішення про інвестування.

По визначенню фінансовий аналіз інвестиційного проекту - це сукупність аналітичних методів оцінки його ефективності за весь період життєвого циклу проекту у взаємозв'язку з зовнішнім його оточенням.

Як було відзначено раніше, будь-який проект родить фінансові потоки. Будь-які дії пов'язані з реалізацією проекту можна оцінити в грошових одиницях. Їхнє прямування і прийнято називати грошовими потоками. У загальному виді, проектні грошові потоки (див.: мал. 4.2.) прийнято розділяти на вхідні (позначимо їх C(t)) - витрати на здійснення проекту і вихідні (позначимо їх В(t)). Як ті, так і інші розподілені в часу по більшій частині нерівномірно. При цьому, проект можна вважати ефективним, коли прибутки від проекту перевищують витрати, тобто повинно виконуватися нерівність B(t) -C(t) > 0. У цій формулі аргумент t відбиває впливи ринкових чинників (зокрема - інфляції, альтернативністі, ризикованості) прямування операційних грошових потоків протягом життєвого циклу проекту.


Мал. 4.2. Схема прямування проектних грошових потоків

Як було уже відзначено раніше, основним методом урахування ринкових чинників у довгостроковому періоді прийнято називати дисконтуваннем (приведенням грошових потоків). Процес дисконтування технічно виражає динамічний процес зведення майбутньої вартості грошей до сучасного момент часу. У ряді випадків, замість прийому дисконтування використовують метод нарощення грошових потоків, як правило в проектному аналізі, цей метод використовується при оцінці грошових потоків, одержуваних при реінвестуванні. Наочне ілюстрування обох прийомів приведено на малюнку 4.3.

Метод дисконтування метод нарощення

 
 


час (t)

сучасного моменту часу - час приведення (t0)- майбутній момент часу

Мал. 4.3. Методи порівняння грошових потоків.

Для створення повної картини необхідно доповнити розрахунки ефективності проекту відповідними бухгалтерськими документами, але не звітними по суті, а прогнозними. При цьому, як правило, витратна частина проектних грошових потоків піддається в короткостроковому періоді більш точній оцінці, чим дохідна.

На підставі прогнозних документів можна розрахувати сукупність фінансових коефіцієнтів - показників, широко використовуваних у практику аналітичних фінансових розрахунків для комплексної характеристики стана справ на підприємстві. Необхідність такого підходу до фінансової оцінки ефективності проекту пояснюється також тим, що потенційні інвестори потребувають у звичних для них показниках, що спираються на так називану привселюдну фінансову звітність. Головна риса всіх цих розрахунків - їхня перспективність, націленість у майбутнє.

Ще одним поділом фінансового аналізу є дослідження точки беззбитковості, що особливо важливо для цілей прогнозування поводження витрат, масштабів виробництва і прибутків (прибули).

Оцінити ефективність проекту можна тільки, "заглянувши" у майбутнє, розроблювачу важливо правильно визначити елементи майбутніх проектних приток і відтоків коштів - як що генеруються проектом надходження від реалізації продукції або послуг, так і всю сукупність пов'язаних із цим проектних витрат - одноразових і поточних. На підставі таких прогнозних оцінок і проводиться розрахунок чистого грошового потоку і базових значень показників ефективності проекту.

Економічний аналіз досліджує проект на макрорівні й оцінює правомірність притягнення і використання проектом національних ресурсів в умовах їхньої обмеженості і конкуренції за їхнє використання. (Що дає проект суспільству? Наскільки він ефективний у порівнянні з альтернативними варіантами?)

У кожному конкретному випадку описані стандартні підходи можуть мати різну глибину проробки. Важливий комплексний аналіз проекту, що дозволяє зводити до мінімуму негативні наслідки його реалізації або взагалі уникнути їх.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 221 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...