Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Документація. Положення про змагання



Змагання зі спортивних ігор, незалежно від їх масштабу, є невід’ємною частиною навчально-тренувальної роботи. Вони стимулюють юних спортсменів удосконалювати фізичну, технічну і тактичну підготовку; розвивають не тільки фізичні якості спортсменів, але й морально-вольові: наполегливість, силу волі у досягненні перемоги, вміння рахуватися з особистими інтересами. При плануванні змагань треба ретельно враховувати вік і підготовленість учасників.

Сама специфіка змагань (урочистість, присутність глядачів і т. д.) спонукає юного спортсмена повніше виявляти свої кращі особисті якості.

Положення про проведення змагань зі спортивних ігор містить такі розділи:

1. Мета і завдання змагання, що проводиться. Наприклад, змагання проводяться на Кубок школи для виявлення найсильніших команд.

2. Місце і термін проведення змагань. Визначається час проведення змагань, час і місце їх офіційного відкриття. Точний час і місце кожної окремої гри визначається за календарем ігор.

3. Керівництво проведення змагань.

У цьому розділі вказується, хто керуватиме підготовкою і проведенням змагань, хто буде головним арбітром, і які арбітри обслуговуватимуть змагання.

4. Умови розіграшу.

Визначається система (колова, з вибуванням, змішана) і кількість кіл розіграшу. Зазначається, які Правила змагань взято за основу під час їх проведення, як каратимуться дисциплінарні порушення гравців, які одержали попередження або вилучені з поля.

5. Учасники змагань.

У цьому розділі обумовлено, які класи беруть участь у змаганнях, на які групи і за якими принципами їх розподіляють. Крім того, визначаються вікові групи та кількість учасників у кожній команді. Зазначаються вимоги, які ставляться до форми учасників.

6. Порядок і умови визначення переможців. Умови визначення переможців повинні бути чіткими і не допускати різних трактувань.

Під час проведення змагань за коловою системою перемога присвоюється команді, яка набрала найбільшу кількість очок.

Такої простої умови досить, якщо всі команди набрали різну кількість очок. Але часто дві, а то й декілька команд завершують змагання з рівною кількістю очок. У таких випадках переможця визначають: за кращою різницею забитих і пропущених м’ячів, за кращим співвідношенням м’ячів, за результатами ігор саме між командами, або ж перевага надається команді, яка має найменшу кількість дисциплінарних порушень. При однаковій кількості очок у двох команд, що претендують на перше місце, доцільно провести додаткову гру і дати додатковий час у разі нічийного результату.

Однакова кількість набраних очок за наявності зазначених умов на практиці буває дуже рідко. Якщо ж таке трапилось, тоді, щоб визначити переможця, треба між усіма командами організувати додаткові ігри.

7. Порядок оформлення учасників.

Форма і терміни подання заявок, порядок перезаявки гравців. Заявки подаються за певною формою, підписує фізорг або капітан команди і затверджує лікар (табл. 1).

Таблиця 1

Форма заявки гравців

п/п Прізвище, ім’я, по батькові Рік народження Клас Дозвіл лікаря
         

8. Порядок подачі апеляцій.

Капітан команди, який подає протест на гру, що проведена з порушенням Правил, повинен негайно після її закінчення попередити про це арбітра і представників іншої команди. Заявка про протест зі стислим формулюванням обов’язково повинна фіксуватися у протоколі.

9. Нагородження команд і учасників.

У цьому розділі має бути записано, скільки нагороджується кращих колективів, чим саме заохочується переможець, а також команди, що посіли друге, третє місця, як відзначаються їх гравці. Вказується кількість ігор, проведених учасниками, які нагороджуються.

Перед складанням календаря проводиться жеребкування, на яке запрошуються представники усіх команд-учасників. Результати жеребкування оформлюються протоколом.

Календар визначає порядок, час і місце ігор від початку до кінця закінчення змагань.

Складається календар за наведеною формою (див. табл. 2).

Таблиця 2

Форма календаря ігор





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1846 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...