Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 7. Традиції та особливості розвитку філософської думки в Україні



Мета: Розкрити особливості та основні напрямки філософування українських мислителів, показати місце та значення філософських пошуків у культурі українського народу.

План.

1. Становлення філософської думки в Київській Русі.

2. Києво-Могилянська Академія і особливості філософських курсів професорів академії.

3. Українське Просвітництво. Г.С.Сковорода.

4. Німецька класична філософія в Україні початку ХІХ століття. Харківський університет як центр цієї філософії.

5. Українська філософія другої половини XIX –XX ст.

Методичні вказівки до вивчення теми: приступаючи до вивчення теми, зверніть увагу, що на розвиток української філософії, окрім її автохтонних коренів, вплинули антична та візантійська філософські традиції.

Для кращого засвоєння цієї теми пригадайте курс історії України та ті суспільно-еконмічні процеси, що відбувалися на території нашої держави в минулому. Зверніть увагу на те, що українська філософія завжди була частиною культури нашого народу.

Одним з найвідоміших філософів Київської Русі можна вважати митрополита Іларіона (11 ст.). В «Слові про закон та благодать» він будує модель досконалої держави на основі закону, права та гармонії в суспільстві, на основі Благодаті, що спирається на Біблію, християнське вчення. Потрібно звернути увагу також на етичні ідеї, викладені князем Володимиром Мономахом в його «Повчанні своїм дітям» а також на «Повість минулих літ», «Слово о полку Ігоревім», де засуджується розбрат, проповідується ідея блага Вітчизни.

При вивченні другого питання слід зауважити, що осередком розвитку української культури та філософії, її протиставленням польській експансії була Острозька академія, заснована у 1570 р. основним пафосом у філософських пошуках викладачів академії була полеміка з католиками про віру і збереження самобутності української культури. Центром духовного життя в центральній Україні стає Київське братство та його школа. На основі цієї школи київський митрополит П. Могила в 1632 р. заснував академію. Найяскравішими представниками філософії академії були С. Яворський, Г. Кониський, Т.Прокопович. Всі вони висловлювали ідеї традиційної схоластичної філософії.

При розгляді творчості видатного українського філософа Г.С. Сковороди слід ознайомитись з виданням його праць. Продовжуючи традиції Сократа і Платона, на біблійній основі Г.С. Сковорода у формі поліфонічного діалогу ставить проблему людського буття, місця людини, як мікрокосму, в світі, який в цілому він називає макрокосмом. Об’єднуючою ланкою цих двох світів слугує, на думку Сковороди, божественна сутність, викладена в Біблії. Завдання людини – знайти себе в цьому світі, свою «спорідненість» з природою і своїм «сердечним» божественним початком.

При розгляді останніх двох питань використайте відомі вам твори діячів української культури XIX-XXст. Для ілюстрації їх філософських та соціально-політичних поглядів на світ, людину, державність, незалежність України (Т.Г. Шевченко та Кирило-мефодіївське братство); свободу, права людини, гармонію людини та природи (І. Франко, Леся Українка).

Філософія XX ст. розвивалася в Україні в руслі радянської традиції, що зумовлювало її проблематику. Детально з доробками українських філософів треба ознайомитися за підручником В. С. Горського «Історія української філософії».

Ключові терміни та поняття: богопізнання, кордоцентризм, схоластичні пошуки, українське бароко, філософія серця, сродна праця, український романтизм, нерівна рівність, університетська філософія, визвольні змагання, соціальна філософія, націоналізм, історіософія.

Запитання та завдання для самоконтролю знань з теми:

1. В чому полягали особливості філософських пошуків доби Київської Русі?

2. Назвіть відомі вам філософські праці доби Київської Русі.

3. Як вплинула монголо-татарська навала на культуру та філософію Київської Русі?

4. Розкрийте роль Києво-могилянської академії у становленні української філософії.

5. Назвіть представників філософії українського бароко, сформулюйте їх основні ідеї.

6. Сформулюйте положення філософії Г.С. Сковороди.

7. Що таке «сродна праця» та «нерівна рівність»?

8. Покажіть місце творчості Г.С. Сковороди в українській культурі.

9. Розкрийте основні особливості та тенденції розвитку університетської філософії в Україні.

10. Дайте характеристику філософській спадщині Й.Б. Шада.

11. Висвітліть провідні ідеї українського філософування кінця XIX – початку XX ст.

12. В чому полягали особливості розвитку української філософії за радянських часів?

13. Охарактеризуйте сучасний стан розвитку української філософії.

Рекомендована література до теми:

Основна: 1 (с. 305-404), 2, 9, 11 (с. 225-244), 12 (с. 207-254), 13 (с. 196-245), 17 (с. 219-314), 18 (с. 166-185), 19 (с. 77-127)

Додаткова: 13, 30, 59, 77, 106.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 461 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...