Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Філософія Відродження та Реформації



Мета: Визначити причини та наслідки різкої зміни світоглядних та філософських орієнтирів європейської культури доби Відродження у порівнянні з добою Середньовіччя, розкрити проблематику філософії Відродження та її роль у формуванні наукового підходу до філософських проблем у наступні епохи.

План.

1. Причини та наслідки зміни світоглядних орієнтирів європейської філософії в епоху Відродження.

2. Реформація як релігійно-філософська течія.

3. Проблематика філософії епохи Відродження.

Методичні вказівки до вивчення теми: розглядаючи філософію епохи Відродження, слід мати на увазі, що в соціально-економічному плані ця епоха являла собою перехід від феодальних до капіталістичних відносин. Філософія Відродження долає схоластику і висуває на перший план проблему людини. Середньовічний геоцентризм витісняється антропоцентризмом, формується ідеологія гуманізму, яка розглядає людину як вільну та необмежену в своїх можливостях істоту. Людина розглядається як найвища цінність, центр Всесвіту.

Ключовим у розробці онтологічної проблематики є перегляд міфологеми про створення світу Богом з нічого і заміна її натурфілософським вченням про безкінечність та нествореність світу.

Формується філософія природи, в основу якої була покладена розроблена М. Коперніком (1473-1543) геліоцентрична модель світу.

В гносеології змінюється стратегія мислення – раціоналізм схоластики поступається місцем вільним від зовнішнього авторитету формам пізнання, формально-логічний доказ доповнюється інтуїтивним осяянням.

В соціальній філософії робляться спроби теоретичного та ідеологічного обґрунтування ідеї громадянського суспільства, незалежного від релігії (Н.Макіавеллі), виникають утопічні конструкції майбутнього (Т. Мор, Т.Кампанелла).

Отже, епоха Відродження підготувала подальший рух західноєвропейської філософської думки по шляху секуляризації та науковості.

Ключові терміни та поняття: реформація, Відродження, антропоцентризм, творчість, свободна воля, людиновимірність, протестантизм, протестантська етика, монархія, абсолютна влада, секуляризація.

Запитання та завдання для самоконтролю знань з теми:

1. В чому полягають причини зміни світоглядних орієнтирів європейської культури в добу Відродження?

2. Як ці зміни вплинули на проблематику філософії доби Відродження?

3. Чим відрізнялась проблематика філософії Відродження від середньовічної філософії?

4. Розкрийте причини виникнення та сутність Реформації.

5. Назвіть основних представників Реформації, сформулюйте положення їх вчень.

6. Кого ви знаєте з представників філософії Відродження? Розкрийте їхні філософські погляди.

7. Що таке антропоцентризм епохи Відродження? Чим він відрізняється від сучасного тлумачення?

8. Які наслідки для європейської культури мала зміна проблемного поля філософії в епоху Відродження?

Рекомендована література до теми:

Основна: 1 (с.75-82), 4 (с.68-70), 6 (с.93-98), 11 (с.111-120), 12 (с. 41-49), 13 (с.54-58), 14 (с.256-264), 17 (с.86-97), 18 (с.59-71), 19 (с.36-38), 21 (с.76-82)

Додаткова: 1, 3, 44, 79, 103, 105.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 626 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...