Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Філософія середньовічного суспільства



Мета: Усвідомити особливості середньовічного способу філософування, причини та наслідки переходу від античного до середньовічного світобачення, вивчити основні проблеми та постаті середньовічної філософії, роль середньовічної філософії в розвитку європейської культури.

План.

1. Причини та наслідки переходу від античного до середньовічного світобачення.

2. Християнська патристика, її роль у формуванні засадничих ідей середньовічної філософії.

3. Вихідні ідеї середньовічної схоластики. Філософія Фоми (Томи) Аквінського.

Методичні вказівки до вивчення теми: Розглядаючи особливості середньовічної філософії, важливо звернути увагу на обумовленість її розвитку жорстким церковним диктатом, її схоластичний характер і залежність від богослов’я (теології). Слід розібратися в основних напрямках філософії Середньовіччя – номіналізмі та реалізмі. Разом з тим, необхідно знати, що і в цей період філософія не стояла на місці. У схоластичних (абстрактних) суперечках, звичайно, на релігійні теми, відточувалась полемічна майстерність, удосконалювалась логіка мислення.

Слід чітко розрізняти три хронологічно послідовні напрямки середньовічної філософії – апологетику, патристику, схоластику та містику, знати їх представників та основні концепції.

Особливу увагу слід приділити вивченню філософської спадщини представника ранньої патристики Августина Аврелія (Блаженного) та представника схоластики Фоми (Томи) Аквінського.

Ключові терміни та поняття: християнство, апологетика, патристика, схоластика, містика, теологія, апофатика, екзегеза, абсолют, універсалії, Бог, душа, дух, тіло, гріх, свободна воля, креаціонізм, томізм, догматизм, монотеїзм.

Запитання та завдання для самоконтролю знань з теми:

1. Назвіть періодизацію середньовічної філософії, хронологічні рамки періоду в цілому та основних напрямків.

2. Порівняйте античний та середньовічний способи філософування.

3. Назвіть причини переходу до середньовічного світогляду.

4. Чому середньовічну філософію називають «служницею теології»?

5. Охарактеризуйте основні напрямки середньовічної філософії.

6. Назвіть представників апологетики, розкрийте основні теми їх філософування.

7. Дайте характеристику середньовічній патристиці та схоластиці, покажіть роль їх видатних представників у формуванні доктрини католицької церкви та світогляду середньовічної Європи в цілому.

8. Розкрийте проблематику філософії Томи (Фоми) Аквінського та оособливості сучасного неотомізму.

9. Чому Середньовіччя називають «темними віками»? Чи погоджуєтесь ви з цією назвою? Аргументуйте.

Рекомендована література до теми:

Основна: 1 (с. 51-74), 4 (с. 52-67), 6 (с. 69-92), 11 (с. 91-110), 12 (с. 35-40; 73-90), 13 (с. 46-53), 14 (с. 177-255), 17 (с. 63-85), 18 (с. 50-58), 19 (с. 30-35), 21 (с. 54-75)

Додаткова: 1, 3, 44, 79, 103, 105.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 588 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...