Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 12. Соціальна філософія. Суспільство - вища форма організації складних систем



Суспільство - вища форма організації складних систем. Поняття соціального та засади соціальності в історії філософії: релігійні, матеріалістичні (натуралістичні), ідеалістичні концепції соціальності. Рух від природної до соціально-природної детермінації у становленні суспільства. Структура суспільства. Основні сфери суспільного життя, їх зв'язок і взаємодія. Поняття соціальних явищ, процесів та інститутів.

Еволюція соціуму як історичний процес. Поняття історії. Розвиток філософських поглядів на історію, її сенс і логіку. Філософія історії. Проблема спрямованості історії. Історичний процес і поняття історичних типів суспільства. Багагомірність періодизації історії. Сутність історичного процесу. Проблема історичної закономірності і свідомої діяльності людей. Поняття історичного прогресу та його критика. Еволюція і революція як форми руху історії. Глобалізм і антиглобалізм.

Проблема спрямованості історії: ідея прогресу, ідея регресу і циклічності. Провіденціалізм, есхатологія, еволюціонізм. Формаційний і цивілізаційний підходи до історії. Етнологія і геополітика. “Ціна прогресу”. Технічний прогрес. Закони та рушійні сили в історії. Смисл історії, свобода і відповідальність в історії. Проблемність буття людини в соціумі. Конфлікти і шляхи їх подолання. Етносоціальна культура. Геополітика.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...