Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 9. Онтологія



Сутність метафізичних проблем. Категорія буття як вихідне поняття метафізики. Онтологічна проблематика в історії філософії, типи онтологій. Категорійний ряд: буття, існування, дійсність, реальність, субстанція, матерія Буття та небуття. Евристичний потенціал категорії небуття.

Філософський зміст категорії буття. Еволюція проблеми буття у філософії. Поняття матерії, його історична генеза. Єдність матерії, руху, простору, часу. Основні форми руху. Соціальний час і соціальний простір. Доля проблеми буття у ХХ столітті.

Категорії духу, душі, ідеального в сучасній філософії. Походження і сутність свідомості як філософська проблема. Свідомість як субстанція і функція. Самосвідомість. Структура свідомості. Свідомість і мозок. Свідомість і мова. Моделювання мислення і штучний інтелект. Індивідуальна і суспільна свідомість. Форми суспільної свідомості. Національна свідомість та національна душа.

Зміна уявлень про предмет та сутність природи в історії філософії. Світ природи як всесвіт. Фізика та філософія. Природа і світ культури. Бог та природа: креаціонізм чи самостворення.

Простір та час - головні характеристики природи. Категорії "рух" та "розвиток", їх значення для розуміння сутності природи. Конечність і безкінечність. Людина, суспільство та природа. Еволюція поглядів на взаємовідносини суспільства та природи.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...