Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формами навчання є лекції, семінарські заняття, самостійна та індивідуальна робота студентів



НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

УНІВЕРСИТЕТ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

ХАРКІВСЬКий інститут БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін

ФІЛОСОФІЯ

Навчально-методичний посібник

Для самостійної ТА ІНДИВІДУАЛЬНОЇ роботи студентів

Харків

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри соціально-гуманітарних дисциплін,

протокол № 4 від 30 листопада 2009 р.

Чистіліна Т.О.

Філософія: Навчально-методичний посібник для самостійної та індивідуальної роботи студентів. – Харків: ХІБС УБС НБУ, 2009.

Посібник написаний для допомоги студентам у вивченні дисципліни «Філософія», яка викладається як нормативна в циклі соціально-гуманітарних дисциплін. Наводяться методичні рекомендації до вивчення тем, плани семінарських занять з методичними рекомендаціями до їх підготовки, завдання для самостійної та індивідуальної роботи, поради щодо їх виконання. Посібник вміщує таблиці розподілу балів відповідно до модульно-рейтингової системи та критерії оцінювання за різними формами контролю. В кінці посібника наводиться список рекомендованої літератури та термінологічний словник.

© Чистіліна Т.О., 2009.

© ХІБС УБС НБУ, 2009.

ЗМІСТ

  Вступ  
1. Програма навчальної дисципліни «Філософія»  
1.1 Розподіл навчального часу за видами занять    
1.2 Зміст навчальної програми дисципліни    
2. Навчально-методичне забезпечення дисципліни    
2.1 Методичні рекомендації до вивчення тем  
2.2 Плани семінарських занять та самостійної роботи, література    
2.3 Завдання для індивідуальної роботи студентів та методичні рекомендації до їх виконання  
3. Критерії оцінювання знань студентів за різними формами контролю та розподіл балів  
4. Питання до іспиту з дисципліни «Філософія»    
5. Термінологічний словник    
6. Список рекомендованої літератури  

ВСТУП

Дисципліна «Філософія» є нормативною і належить до циклу соціально-гуманітарної підготовки. Вона викладається відповідно до умов кредитно-модульної системи.

Предметом вивчення дисципліни є буття в його різнобічних проявах: матеріальному й духовному, природному й соціальному, розумовому й чуттєвому, актуальному й потенціальному. Одним із найважливіших сегментів предмету філософії є сама філософія в її історичному вимірі.

Мета навчальної дисципліни – надання знань про основні досягнення світової та вітчизняної філософської думки, основні поняття та проблеми філософії, їхню еволюцію та значення в процесі формування світоглядних засад особистості.

Завдання навчальної дисципліни – вивчення основних понять та теорій світової історії філософії, її ключових персоналій та їхнього внеску до розвитку філософської думки; змісту основних першоджерел філософії; сучасних підходів до вирішення класичних філософських проблем.

Основний зміст навчальної дисципліни розкривається в 12 темах, головна увага приділяється вивченню історії філософії (теми 2-8), а також вивченню сучасних філософських поглядів на сутність та особливості проблеми пізнання (із докладним розкриттям форм та методів наукового пізнання) (тема 10). Велика увага приділяється вивченню проблем суспільства та людини у філософії (теми 11, 12).

Знання основних філософських течій та напрямків, історії розвитку філософської думки, сучасного погляду на вирішення основних філософських проблем й уміння читати філософську літературу, написати доповідь та виступити з нею перед аудиторією, орієнтуватися у філософських течіях, критично ставитись до фактів та явищ суспільного буття, самостійно виробляти власну світоглядну позицію, вести діалог, полеміку чи дискусію з приводу засад життєдіяльності людини, аналізувати свою професійну діяльність у контексті широкого філософського бачення світу знадобляться майбутнім економістам для розширення власних світоглядних обріїв, критичного сприйняття світу та його явищ, рефлексивної оцінки власного місця та ролі в суспільстві, в професійній діяльності; а також для позиціонування себе, як багатосторонньо розвинутої особистості.

Формами навчання є лекції, семінарські заняття, самостійна та індивідуальна робота студентів.

Слід зазначити, що в умовах кредитно-модульної системи велика кількість часу передбачена на самостійне опанування студентом певних тем та питань навчальної дисципліни, роботу з першоджерелами та науковою літературою, виконання творчих завдань.

Допомогти студенту в цьому процесі покликаний цей посібник. В ньому студент знайде перелік тем та питань, що вивчаються в дисципліні «Філософія», словник термінів, завдання та методичні рекомендації до виконання самостійної та індивідуальної роботи, підготовки до семінарських занять, критерії оцінювання за різними формами контролю, розподіл балів з дисципліни, а також список рекомендованої літератури.


1. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ФІЛОСОФІЯ»

1.1. РОЗПОДІЛ навчального часу ЗА ВИДАМИ ЗАНЯТЬ





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 346 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...