Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості проведення та документування експрес-оцінки



Документування процесу оцінки потреб клієнтів (систематичного збору інформації про ди- тину та її сім’ю, які опинилися у складних життєвих обставинах) розпочинається із форми звер- нення / направлення та збору первинної інформації.

Ця форма має на меті занотовувати основну (первинну) інформацію про дитину і сім’ю на момент звернення / направлення та відповідь центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСССДМ) щодо цього.

Форма звернення / направлення та збору первинної інформації зводить воєдино важливу ін- формацію про дитину, а саме: місце її проживання, склад сім’ї, стислий опис основної проблеми, організації / особи, які залучені до роботи з дитиною і сім’єю.

Форма заповнюється протягом одного дня з моменту отримання звернення. Відповідно, упро- довж одного дня потрібно прийняти рішення щодо подальших дій спеціалістів ЦСССДМ щодо клієнта, стосовно якого надійшло звернення / направлення.

У формі звернення / направлення та збору первинної інформації соціальний працівник запи-

сує причину звернення чи направлення до ЦСССДМ, а також фіксує реакцію соціальної служби

на звернення (надання інформації, поради, направлення до іншої організації, ініціювання по- чаткової оцінки). У випадку, коли направляючі організації вимагають відповіді від ЦСССДМ, обов’язково потрібно проводити початкову оцінку потреб клієнта.


Особливості проведення та документування експрес-оцінки 45

Для кращого усвідомлення змісту форми і логіки її використання проаналізуємо основні роз-

діли форми, представлені нижче у порядку їх заповнення:

Чи батьки / опікуни знають про звернення / направлення?

Відповідь на поставлене запитання певною мірою вказує на усвідомлення батьками / опікуна- ми, що звернення / направлення подається.

Повторне звернення / направлення

Повторним вважається звернення / направлення стосовно тієї ж самої дитини в рамках 12

місяців, коли справу дитини було закрито.

Звідки надійшло звернення / направлення

Звернення / направлення може надійти безпосередньо від клієнта (самозвернення) або від ро- дичів, сусідів, аноніма, міліції, підрозділів органів виконавчої влади: охорони здоров’я, освіти,

у справах сім’ї та молоді, праці та соціального захисту, служби у справах дітей, центрів соціаль-

них служб для сім’ї, дітей та молоді тощо, про що робиться помітка у відповідному квадратику.

Адреса

У цьому розділі зазначається адреса, за якою фактично проживає дитина. У випадку, якщо батьки мають роздільну опіку, дитина може мати дві адреси.

Адреса проживання, яка відрізняється від вищезазначеної адреси, зазначається у випадках, коли дитина з певної причини не живе за своєю адресою (наприклад, коли дитина тимчасово про- живає з родичами, перебуває в лікарні або покинула домівку та ін.).

Зміст звернення / причина направлення

У цьому розділі занотовуються короткі деталі про причину звернення / направлення чи по- требу в послугах, які зазначаються самою сім’єю або від її імені, або автора звернення.

Батьки / опікуни дитини / молодої людини, що проживають із нею за однією адресою

Зазначається прізвище, ім’я, по батькові батька і матері дитини, вказується наявність у них батьківських прав.

Інші особи, з якими проживає дитина (включаючи й не членів сім’ї)

Цей розділ використовується для того, щоб записати всіх членів сім’ї (дітей і дорослих), які проживають разом із дитиною за однією адресою (постійною).

Члени сім’ї, які не живуть разом із дитиною

У цьому розділі записуються члени сім’ї, які не проживають разом із дитиною за її постійною адресою. Наприклад, рідний батько (мати), брат, сестра, котрі навчаються, та ін.

Родичі та інші особи, які відіграють важливу роль в житті дитини, але не проживають із нею разом

У цьому розділі зазначається прізвище, ім’я, по батькові значущих для дитини родичів, їхнє відношення до дитини, адреса проживання.

Інші справи ЦСССДМ, які пов’язані з дитиною / молодою людиною

У деяких випадках важливо зафіксувати інші справи ЦСССДМ, що стосуються дитини чи сім’ї. Цей розділ особливо цінний у ситуаціях, коли є підозри, наприклад, у сексуальному на- сильстві чи жорстокому поводженні, втягуванні дитини до вживання алкогольних та наркотич- них речовин, жебрацтва, бродяжництва тощо.

Організації / особи, які працюють із дитиною / сім’єю на момент звернення / направлення

Необхідно записати прізвище, ім’я, по батькові ключового працівника, який представляє організацію, що працює з дитиною і сім’єю на момент звернення / направлення чи працювала


46 РОЗДІЛ 4. Алгоритм і процедура здійснення оцінки потреб дитини та її сім’ї

з ними останнім часом. Перед тим як контактувати з іншими організаціями, необхідно отримати дозвіл на це батьків, за винятком випадків, коли дитині загрожує небезпека. Натомість організа-

ції мають бути повідомлені, що їхня інформація про дитину та її сім’ю буде передана клієнтам,

і дати на це дозвіл.

Додаткова інформація, отримана на етапі звернення / направлення

У цьому розділі зазначається інформація, отримана у ході звернення / у змісті направлення, але не передбачена підрозділами форми.

Подальші дії

Важливо зазначити, які дії було виконано на етапі звернення / направлення і які запланова-


но.


Фахівець, який працював з формою звернення / направлення, має підписатися, зазначивши


дату заповнення. Потім цей документ передається менеджерові / начальнику підрозділу для узго- дження рекомендованої дії за результатами аналізу інформації, отриманої на етапі звернення / направлення та збору первинної інформації.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 680 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...